Így készül a mézeskalács házikó
A mézeskalács ház mesebeli hangulatot kelt, szívmelengető, illatos dísze az ünnepre hangolt lakásnak, gyerekek számára pedig kész varázslat. Belsejébe meleg fényű LED teamécsest állíthatunk, így kellemes hangulatfényt ad esténként.
A mézeskalács házikó titka a jó mézes recept és a ragasztónak használt cukormáz állaga. A ragasztás négykezes feladat, de egyedül is megoldható. A díszítés teret enged a kreativitásnak. Az egyszerűbb változatokon csak fehér cukormáz látható, de a mázat pár csepp színes (kék, sárga, zöld, piros) ételszínezékkel színezhetjük is, így máris színesebb lesz az alkotás.
Az általunk használt receptet ismertetjük.
Hozzávalók
75 dkg liszt
4 tojássárgája
15 dkg porcukor
25 dkg langyos méz
4 ek tejföl
5 dkg zsír
1 csomag mézesfűszer
2 kk szódabikarbóna
(aki sötétebb tésztát szeretne, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport gyúrhat a tésztába)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze kézzel vagy gép segítségével. Fényes, ruganyos tésztát kapunk.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 milliméter vastagra, majd szaggassuk ki különböző sütőformákkal.
A mézeseket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon 10-12 perc alatt megsül. Érdemes figyelni sütés közben a színét, mert hamar megég.
Ha kihűlt, fehér vagy színes cukormázzal, díszítőelemekkel (színes szórócukor, cukorgyöngy, mák, kókuszreszelék, tökmag, napraforgómag, szezámmag stb.) dekorálható.
Bevált recept cukormázhoz
Hozzávalók
1 tojásfehérje
csipetnyi só
kb. 35 dkg porcukor
A tojásfehérjét a sóval verjünk kemény habbá, majd, ha a hab már elég kemény, apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, közben robotgéppel folyamatosan keverjük. Íróka minőségű, masszív cukormázat kapunk.
A cukormázat tehetjük erős, kisméretű nejlonzacskóba.
A zacskó egyik sarkára vágjuk 1-2 milliméternyi lyukat, így is adagolhatjuk a ragasztáshoz szükséges cukormázat.
Egy közepes mézeskalács ház összeillesztéséhez 2 tojásfehérjéből, és kb. 70 porcukorból készült cukormázra van szükség.
Sokféle sablon érhető el mézeskalács házhoz a Pinteresten, érdemes körülnézni az oldalon.
Az általunk készített ház méretei
2 oldalfal: 10 cm x 17 cm
1 oromfal, 1 hátfal: 11 x 10 cm
2 háromszög formájú tető: 18 x 10 cm
Az oromfalra ajtót, az oldalfalakra pedig egy-egy ablakot vághatunk derelyevágóval.
Kéményhez 2 db 1 x 3,5 centis téglalap, a cserepekhez 56 db 2 x 3 centis téglalapokat vágtunk derelyevágóval (a cserepek elhagyhatók, cukormázzal is rajzolhatunk a tetőre cserepeket)
A munkafolyamat
A tésztát (tenyérnyi mennyiségű tésztával dolgozzunk) lisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. 3 centi vékonyra. Kalkuláljuk bele, hogy a tészta sütés közben megemelkedik.
A zsírpapírból, vagy kartonpapírból elkészített sablonok mentén derelyevágóval (vagy késsel) vágjuk ki a házikó elemeit.
A zsírpapírra helyezett „házelemek” előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon 10-12 perc alatt megsülnek.
Meg kell várni, míg a tészta kihűl, mert melegen puha, deformálódik és könnyen törik.
A fenyőfához vágjunk ki 6 ágú csillagokat a tésztából derelyevágóval vagy csillag formájú süteménykiszúró szettel. Minél több csillagot használunk, más-más méretben, annál szebb lesz a fenyőforma.
Ha kisültek a csillagok, még melegen lyukasszuk ki középen (a nyers tésztát is lyukaszthatjuk), és fűzzük fel őket hurkapálcára.
A ház dekorálásának csak a fantázia szab határt. Állíthatunk mellé fenyőt, rénszarvasokat, más állatokat (sokféle forma kiszúró kapható), és kerítést is építhetünk mézeskalácsból. A télies hangulatot, havas hatást porcukorral érjük el.
Hogyan készíthetünk díszes karácsonyfát mézeskalácsból? Az ismertető itt érhető el
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.