Édes gasztroajándék: mézeskalács karácsonyfa

hirdetés

Minden évben tucatnyi mézeskalács karácsonyfával készülök karácsonyra. Kreatív adventi elfoglaltság, élmény elkészíteni! A mézes fákat celofán jellegű tasakba csomagolom, natúr vagy piros raffiával és ajándékkísérővel díszítem. Száraz helyen egy évig is megmarad teljes épségben (teszteltük), de az édesszájúak el is majszolhatják. 

Az alapja kakaós mézeskalács – a kakaópor szép barna színt ad a tésztának, jobban érvényesül rajta a hófehér cukormáz. Sokféle mézeskalács recept van forgalomban, mindenki használhatja a nála bevált receptet. A lényeg a máz sűrűségében rejlik, a cukormáz a ragasztóanyag, ezért megfelelő szilárdságúnak kell lennie.

Hozzávalók a tésztához (4-5 fához elegendő)

1/2 kg liszt

1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

15 dkg porcukor

1/2 csomag szódabikarbóna

1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék

1 tojás

25 dkg virágméz

15 dkg puha vaj / margarin

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A hozzávalókat öntsük nagyobb tálba, majd alaposan gyúrjuk össze. A tésztát legalább egy napig pihentessük a hűtőben felhasználás előtt. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vastagságúra. A fát különböző méretű (egyforma) virág formájú kiszúróval formázott korongok alkotják. Hat-hét réteg már szépen kiadja a fa formát. (Csillag formájú kiszúró készlettel is elkészíthető.)

Ragasztáshoz, díszítéshez

2 tojásfehérje

60-70 dkg porcukor

1 tk só

Bevált recept cukormázhoz

A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá – gépi habverővel dolgozzunk. Ha a hab már elég kemény, apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, közben folyamatosan keverjük.

Nagyon sűrű állagú masszát kell kapnunk, akkor jó, ha megáll az edényben, s a habverővel már szinte nehéz dolgozni.

A cukormázat nem szükséges habzsákba vagy lyukasztott nejlonzacskóba tenni, kanállal dolgozhatunk.

Helyezzük egymásra a kiszúrt formákat, értelemszerűen a legnagyobb méretű kerüljön alulra, a legkisebb felülre. Minden réteget ragasszunk össze mázzal. Bőven adagoljuk, hogy az oldalain lefolyjon – itt-ott kikandikálhat a mézeskalács. Ha összeállt a fa, díszítsük! A képeken látható változathoz arany színű szórócukrot és francia drazsét használtam. Szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni a mázt.

Tipp: ha biztosra szeretnénk menni, a mézeskalács korongokat szúrjuk át hurkapálcával, így biztosan nem esik szét ragasztás közben. Ha megfelelő sűrűségű a cukormáz, a hurkapálca elhagyható. Elképzelhető, hogy a rétegek kicsit szétcsúsznak ragasztás után, ha ez történik, igazítsuk meg, hogy szimmetrikus legyen a fa.

Fotó: Életszépítők | Ymon

Termékajánló

sutemeny_kiszuro_csillag1
Csillag formájú süteménykiszúró szett mézeskalács karácsonyfa készítéséhez

 

hirdetés

Mesterházy Mónika

főszerkesztő

2012-ben indítottam el az Életszépítőket, saját kedvtelésre. Eleinte csak a Facebookon létezett, majd 2013-ban magazin született belőle. Nem mindig volt könnyű kitartani mellette, de a hitem valahogy mindig továbbvitte. Hálás vagyok mindazoknak, akik ebben jó szívvel, hozzáértőn segítettek. 2017. októberétől Szépítők Magazinként megy tovább. A lényeg nem változik: vagyunk, akik voltunk „Életszépítőkként”, azt adjuk továbbra is, amit hűséges Olvasóink megszoktak, s talán el is várnak tőlünk. Végzettségem szerint szociális munkás, mentálhigiénés szakember vagyok, újságíró, kiadványszerkesztő, intézményi kommunikátor. Papírok, szakmák, szerepek... Anya vagyok, társ, és ebben szeretnék igazán jó lenni.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás