Édes gasztroajándék: mézeskalács karácsonyfa

Az alapja kakaós mézeskalács – a kakaópor szép barna színt ad a tésztának, jobban érvényesül rajta a hófehér cukormáz. Sokféle mézeskalács recept van forgalomban, mindenki használhatja a nála bevált receptet. A lényeg a máz sűrűségében rejlik, a cukormáz a ragasztóanyag, ezért megfelelő szilárdságúnak kell lennie.

Hozzávalók a tésztához (4-5 fához elegendő)

1/2 kg liszt

1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

15 dkg porcukor

1/2 csomag szódabikarbóna

1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék

1 tojás

25 dkg virágméz

15 dkg puha vaj / margarin

Elkészítés

A hozzávalókat öntsük nagyobb tálba, majd alaposan gyúrjuk össze. A tésztát legalább egy napig pihentessük a hűtőben felhasználás előtt. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vastagságúra. A fát különböző méretű (egyforma) virág formájú kiszúróval formázott korongok alkotják. Hat-hét réteg már szépen kiadja a fa formát. (Csillag formájú kiszúró készlettel is elkészíthető.)

Ragasztáshoz, díszítéshez

2 tojásfehérje

60-70 dkg porcukor

1 tk só

Bevált recept cukormázhoz

A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá – gépi habverővel dolgozzunk. Ha a hab már elég kemény, apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, közben folyamatosan keverjük.

Nagyon sűrű állagú masszát kell kapnunk, akkor jó, ha megáll az edényben, s a habverővel már szinte nehéz dolgozni.

A cukormázat nem szükséges habzsákba vagy lyukasztott nejlonzacskóba tenni, kanállal dolgozhatunk.

Helyezzük egymásra a kiszúrt formákat, értelemszerűen a legnagyobb méretű kerüljön alulra, a legkisebb felülre. Minden réteget ragasszunk össze mázzal. Bőven adagoljuk, hogy az oldalain lefolyjon – itt-ott kikandikálhat a mézeskalács. Ha összeállt a fa, díszítsük! A képeken látható változathoz arany színű szórócukrot és francia drazsét használtam. Szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni a mázt.

Ha biztosra szeretnénk menni, a mézeskalács korongokat szúrjuk át hurkapálcával, így biztosan nem esik szét ragasztás közben. Ha megfelelő sűrűségű a cukormáz, a hurkapálca elhagyható. Elképzelhető, hogy a rétegek kicsit szétcsúsznak ragasztás után, ha ez történik, igazítsuk meg, hogy szimmetrikus legyen a fa.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 4 =

hirdetés