Édes gasztroajándék: mézeskalács karácsonyfa
Az alapja kakaós mézeskalács – a kakaópor szép barna színt ad a tésztának, jobban érvényesül rajta a hófehér cukormáz. Sokféle mézeskalács recept van forgalomban, mindenki használhatja a nála bevált receptet. A lényeg a máz sűrűségében rejlik, a cukormáz a ragasztóanyag, ezért megfelelő szilárdságúnak kell lennie.
Hozzávalók a tésztához (4-5 fához elegendő)
1/2 kg liszt
1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
15 dkg porcukor
1/2 csomag szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 tojás
25 dkg virágméz
15 dkg puha vaj / margarin
Elkészítés
A hozzávalókat öntsük nagyobb tálba, majd alaposan gyúrjuk össze. A tésztát legalább egy napig pihentessük a hűtőben felhasználás előtt. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vastagságúra. A fát különböző méretű (egyforma) virág formájú kiszúróval formázott korongok alkotják. Hat-hét réteg már szépen kiadja a fa formát. (Csillag formájú kiszúró készlettel is elkészíthető.)
Ragasztáshoz, díszítéshez
2 tojásfehérje
60-70 dkg porcukor
1 tk só
Bevált recept cukormázhoz
A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá – gépi habverővel dolgozzunk. Ha a hab már elég kemény, apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, közben folyamatosan keverjük.
Nagyon sűrű állagú masszát kell kapnunk, akkor jó, ha megáll az edényben, s a habverővel már szinte nehéz dolgozni.
A cukormázat nem szükséges habzsákba vagy lyukasztott nejlonzacskóba tenni, kanállal dolgozhatunk.
Helyezzük egymásra a kiszúrt formákat, értelemszerűen a legnagyobb méretű kerüljön alulra, a legkisebb felülre. Minden réteget ragasszunk össze mázzal. Bőven adagoljuk, hogy az oldalain lefolyjon – itt-ott kikandikálhat a mézeskalács. Ha összeállt a fa, díszítsük! A képeken látható változathoz arany színű szórócukrot és francia drazsét használtam. Szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni a mázt.
Ha biztosra szeretnénk menni, a mézeskalács korongokat szúrjuk át hurkapálcával, így biztosan nem esik szét ragasztás közben. Ha megfelelő sűrűségű a cukormáz, a hurkapálca elhagyható. Elképzelhető, hogy a rétegek kicsit szétcsúsznak ragasztás után, ha ez történik, igazítsuk meg, hogy szimmetrikus legyen a fa.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.