Különleges karácsonyi aprósütemények. Diós-mandulás-csokis, mákos és narancsos keksz
Az Art Nouveau Kiadó gondozásában megjelent Ínycsiklandó karácsonyi aprósütemények c. kötetből ismertetünk a Kiadó engedélyével három receptet.
A kekszek tárolásáról
A kekszek hosszú ideig bádogdobozban tarthatók el a legjobban. A rétegek közé mindig helyezzünk pergamen- vagy sütőpapírt, hogy a sütemények vízszintesen feküdjenek és ne törjenek össze. Az erős fűszerezésű (fahéjas, szegfűszeges stb.) kekszeket ne tároljuk együtt más finomságokkal, mert az aromát könnyen beszívja a többi sütemény is. A mázas (csokoládés, cukormázas) süteményeket csomagolás előtt mindig hagyjuk alaposan megszáradni.
Jól zárható dobozban akár 4 hétig is elállnak a kekszek. A mézeskalács a sütés után meglehetősen kemény, ezért 1-2 napig maradjon a levegőn, mert így felveszi a levegőből a nedvességet és megpuhul. A mézeskalácsot is fémdobozban tároljuk. Helyezzünk mellé néhány szelet almát, mert így puha marad.
3 recept
Mákos keksz
Hozzávalók
250 g liszt
1 csipet só
100 g frissen darált mák
150 g porcukor
1 tojássárgája
200 g vaj
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
Elkészítés
A lisztet szitáljuk a munkafelületre, majd osszuk el rajta a sót, a mákot és 50 g porcukrot. A tojásokat üssük a közepébe, a vajat pedig kis darabkákban osszuk el a liszt peremén.
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává, formázzunk belőle két gömböt, majd műanyag fóliába csomagolva kb. 45 percig pihentessük a hűtőszekrényben.
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. A tésztát belisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. 5 mm vastagságúra, és szúrjuk ki a kekszeket. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben a középső rácson süssük 8-12 percig.
Közben a maradék porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral. A még meleg kekszet forgassuk meg a cukorkeverékben.
Diós mandulás csokoládés keksz
Hozzávalók
250 g liszt
fél teáskanál sütőpor
125 g cukor
1 tojás
125 g puha vaj
2 evőkanál tej
60 g darált dió
60 g darált mandula
60 g apróra vágott mazsola
100 g keserűcsokoládé-reszelék
100 g porcukor
150 g dióbél
Elkészítés
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a vajat és a tejet, majd keverjük össze. A robotgép dagasztókanalával alaposan gyúrjuk át. Dolgozzuk hozzá a dióbelet, a mandulát, a mazsolát és a csokoládéreszeléket. A tésztát kézzel még egyszer gyúrjuk át, formázzunk belőle gömböt, takarjuk le műanyag fóliával, és két órán át pihentessük a hűtőszekrényben.
Belisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, és szúrjuk ki a kekszeket. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 Celsius fokon süssük kb. 8-10 percig. A porcukrot 2 evőkanál vízzel keverjük simára. A kekszre csepegtessünk egy kevés mázat, és nyomjunk rá fél dióbelet.
Narancsos keksz
Hozzávalók
300 g puha vaj
150 g átszitált porcukor
3 tojássárgája
1 késhegynyi vaníliavelő
1 teáskanál reszelt narancshéj
2-3 csepp narancsolaj
300 g liszt
100 g átszitált porcukor
3 ek. narancsaroma
Elkészítés
A vajat és a cukrot a robotgéppel verjük habosra. Fokozatosan adjuk hozzá a tojássárgáját, és addig keverjük, míg krémes masszát nem kapunk. A vaníliát, a narancshéjat és a narancsolajat, valamint kanalanként a lisztet dolgozzuk a tésztába.
A tésztából formázzunk 2 gömböt, csomagoljuk műanyag fóliába, és éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe pihenni. A tésztagolyókat belisztezett munkafelületen nyújtjuk ki, és szaggassuk ki a formákat.
Előmelegített sütőben 170 Celsius-fokon kb. 15 percig süssük. A kekszek széle csak épphogy barna legyen. Süteményrácson hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a porcukrot keverjük simára a narancsaromával, amíg sűrűn folyós öntetet nem kapunk. Kenjük meg vele a kekszeket.
Forrás: Ínycsiklandó karácsonyi aprósütemények, Art Nouveau Kiadó
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.