Nelli és Levi házat épít (6.) Döntött a tervtanács, vajon lapostetős lesz az épület?

Nelli és Levi közös életének nagy álma válhat valóra 2014-ben: a fiatal pár Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 5 összeállítás itt olvasható. Amikor a múlt heti bejegyzés született, Nelliék a tervtanács döntésére vártak, remélve, hogy engedélyt kapnak, s megvalósulhat az álmuk, a lapostető, amire növényeket szeretnének telepíteni. 

Február 5-én leadta az építészünk, Laci a terveket a tervtanácsnak, és 10-én délelőtt Leventével elmentek az ülésre. Meg mondom őszintén, volt két álmatlan éjszakám előtte, mert sehol a környéken nincsen lapostetős ház, és kicsit féltem a tervtanács döntésétől. Előtte még hezitáltunk, hogy kell-e a zöldtető vagy sem, mert ha napelemek kerülnek fel a tetőre, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

A zöldtető nagyon jó érv arra, miért is szeretnénk lapostetőt!

A tervtanács, melynek egyik tagja a település főépítésze, végül egyhangúlag támogatta a tervet. Bár megjegyezték, hogy a környéken nincs lapostetős épület, azt rögtön jelezték, hogy annyira nem rendezett az utcakép, hogy a mi lapostetős házunk rontaná azt. Sőt, azt mondták: értékelik, hogy az építtetőnek van bátorsága lapostetős épületet terveztetni, s örülnek, mert modern, előremutató technológiában, és zöldtetőben gondolkozunk. Említették, hogy a látványtervek alapján barátságtalannak tartják az utca felőli homlokzatot, és a választott szürke vakolatszínt. Kicsit viccelődtek azon, hogy katonai barakkra emlékeztet, de összességében nyitottak és támogatók voltak. A hivatalos értesítést 5 napon belül készítik el, az áment a polgármester mondja ki a tervtanács javaslata alapján.

 

Nagy kő esett le a szívemről, amikor Levi az ülés után felhívott, és elújságolta a fejleményeket. A következő lépés az engedélyezési terv beadása, ami legkésőbb február 25-én megtörténik. Ahhoz, hogy a „barátságtalan” homlokzatot kissé vonzóbbá tegyük, vertikális zöldfalat fogunk tervezni és telepíteni az utca felőli oldalra.

Fotó: www.bhg.com

Nagyon tetszik a jobb oldali fotón látható megoldás, amikor a házszámot hatalmas betűkkel, számokkal tüntetik fel, s ezek lehetnek akár növények is. Remélem, erre nem az lesz az építésügyi osztály reakciója, hogy a házunk ezzel végképp katonai jelleget ölt a kamuflázs miatt.

Párhuzamosan az apróbb finomításokat is elvégzi Laci a terveken, felmerült például a pince kérdése. Lejtős telken statikai szempontból nem lenne rossz, bele is lehetne ágyazni a jelenlegi alaprajzba illeszkedően. Levivel sokat gondolkoztunk, rajzolgattunk, számolgattunk. Végül arra jutottunk, hogy nem kell a pince. Több milliós többletet jelentene, s bár minden mennyiségű tároló jól jön, abban maradtunk, hogy el kell férnünk a programozott méretben.

Azzal is tisztában vagyunk, hogy egy pincét utólag nem lehet a ház alá biggyeszteni, de úgy érezzük, jól döntöttünk.

E heti tippjeim: tartsd magad a saját programodhoz! Csábító lehet egy plusz szoba, egy plusz helyiség, pince, ahol akár egy kisebb edzőterem is elfér, vagy ahol az összes kacatot tudod tárolni. De valóban szükséged van rá? Inkább gondold át rendesen a házban elhelyezhető tárolókat, fordíts erre kicsit több energiát. Amennyiben a környéktől eltérő küllemű házat szeretnél, érdemes a telekvásárlás előtt kikérni az építésügyi osztály véleményét. Bennünk fel sem merült, hogy esetleg nem építhetünk olyan házat, amilyet szeretnénk. Most nagyon csalódott lennék, ha nem lehetne lapostetős házunk…

Nyitókép: Inspiration Green 

Nelli

 

Ajánló

A fénycsapdától a földházig: magának ásott vermet a környezettudatos építész

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − 2 =

hirdetés