Somlói galuska, ahogy Margó készíti

A somlói galuska magyar cukrászremek, a magyarok kedvenc süteménye. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem főpincére, Gollerits Károly találta ki;  a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel, az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, a fóti Somlyó nevű dombról. Ma már többféle receptváltozat létezik, lássuk, Tuska Margó hogyan készíti. 

Hozzávalók kb. 10 adaghoz

kb. 40 dkg kakaós és 20 dkg sárga piskótalap (én tortalapot használok, de süthetünk piskóta tésztát, vagy valamilyen kevert tészta is jó hozzá)

15 dkg pirított dió durvára vágva

15 dkg rumba áztatott mazsola

Vaníliakrémhez

5 dl tej

vanília aroma vagy (fél rúd vanília)

20 dkg cukor

10 dkg liszt

3 tojássárgája + a kimaradt fehérjék habja

Csokoládékrémhez

6 dl tej

3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)

2 tojássárgája

6–8 evőkanál cukor (ki mennyire szeretné édesre)

1 evőkanál liszt

2 evőkanál rum vagy rumaroma

Elkészítés

Somlói

A diót megpirítjuk, durvára vágjuk, a mazsolát rumba áztatjuk. A piskótákat nagyobb falatnyi darabokra törjük, s mindezt félretesszük.

Elkészítjük a vaníliakrémet: a 4 dl tejet a vaníliával és a 2/3 rész cukorral összekeverjük. A maradék tejet egy edényben liszttel és a tojássárgájával simára keverjük, majd a vaníliás tejhez adjuk és felforraljuk. A fehérjékből az 1/3-ad cukorral kemény habot verünk. A habot beleforgatjuk a krémbe.

A csokoládékrém következik, amihez a kakaót a tejjel simára kikeverjük, a cukrot és a tojássárgáját is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal ízesítjük. (Jóval hígabb állagúnak kell lennie, mint a vaníliakrém.)

Fogunk egy nagy, mutatós üvegtálat, és az aljába csorgatunk egy kevés csokiszószt, majd lerakunk egy réteg piskótát. Megkenjük egy adag vaníliakrémmel, majd egy új réteg piskóta következik, utána újra csokoládékrém, ezt mindig meghintjük egy réteg pirított dióval, szórunk rá az áztatott mazsolából, és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Készíthetünk kis, egyszemélyes adagokat is, mint a fotókon látható. Legalább egy éjszakát állnia kell, a siker garantált.

Recept, fotók

Tuska Margó

 

By Margó a Facebookon

By Margó

 

 

Ajánló

Valentin Gasztroajándék

Édes gasztroajándékok, nemcsak Valentin-napra

Őszibarackos batyu

Őszibarackos batyu | Leveles tészta hajtogatás nélkül

Tökmagos-juhtúrós pogácsa

Tökmagos-juhtúrós
pogácsa

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 4 =

hirdetés