Somlói galuska, ahogy Margó készíti
A somlói galuska magyar cukrászremek, a magyarok kedvenc süteménye. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem főpincére, Gollerits Károly találta ki; a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel, az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, a fóti Somlyó nevű dombról. Ma már többféle receptváltozat létezik, lássuk, Tuska Margó hogyan készíti.
Hozzávalók kb. 10 adaghoz
kb. 40 dkg kakaós és 20 dkg sárga piskótalap (én tortalapot használok, de süthetünk piskóta tésztát, vagy valamilyen kevert tészta is jó hozzá)
15 dkg pirított dió durvára vágva
15 dkg rumba áztatott mazsola
Vaníliakrémhez
5 dl tej
vanília aroma vagy (fél rúd vanília)
20 dkg cukor
10 dkg liszt
3 tojássárgája + a kimaradt fehérjék habja
Csokoládékrémhez
6 dl tej
3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
2 tojássárgája
6–8 evőkanál cukor (ki mennyire szeretné édesre)
1 evőkanál liszt
2 evőkanál rum vagy rumaroma
Elkészítés
A diót megpirítjuk, durvára vágjuk, a mazsolát rumba áztatjuk. A piskótákat nagyobb falatnyi darabokra törjük, s mindezt félretesszük.
Elkészítjük a vaníliakrémet: a 4 dl tejet a vaníliával és a 2/3 rész cukorral összekeverjük. A maradék tejet egy edényben liszttel és a tojássárgájával simára keverjük, majd a vaníliás tejhez adjuk és felforraljuk. A fehérjékből az 1/3-ad cukorral kemény habot verünk. A habot beleforgatjuk a krémbe.
A csokoládékrém következik, amihez a kakaót a tejjel simára kikeverjük, a cukrot és a tojássárgáját is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal ízesítjük. (Jóval hígabb állagúnak kell lennie, mint a vaníliakrém.)
Fogunk egy nagy, mutatós üvegtálat, és az aljába csorgatunk egy kevés csokiszószt, majd lerakunk egy réteg piskótát. Megkenjük egy adag vaníliakrémmel, majd egy új réteg piskóta következik, utána újra csokoládékrém, ezt mindig meghintjük egy réteg pirított dióval, szórunk rá az áztatott mazsolából, és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Készíthetünk kis, egyszemélyes adagokat is, mint a fotókon látható. Legalább egy éjszakát állnia kell, a siker garantált.
Recept, fotók
By Margó a Facebookon
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.