Kreatív újrahasznosítás: Ági régi lámpaernyőknek készít új ruhát

Horváthné Őze Ágnesnek különleges hobbija van: régi lámpákat varázsol újjá, a megkopott, hibás lámpaernyőket új ruhába öltözteti. Minden lámpája egyedi. Sokféle stílusban alkot: letisztult, egyszerűbb vagy nőies, romantikus lámpaernyőket éppúgy készít, mint vidám, színes, gyerekszobába passzoló darabokat. Bemutatjuk Ágit és a munkáit.

Amikor elkezdtem mindenféle kreatív dologgal foglalkozni, a barátok és ismerősök között gyorsan terjedt a híre: újjávarázsolom a régi lámpaernyőket. Először egy hatalmas lámpaernyőt hoztam rendbe, s megmaradt a szerelem.

A lámpafelújítás menete

Először lefejtem a régi huzatot, rendbe teszem a bura vázát – tisztítom, festem -, majd a régi huzat alapján szabásmintát készítek az új ruhához.

Kiszabom az anyagot, ráillesztem a burára, kintről befelé hajtogatva igazítom és ragasztom. Ruhacsipeszekkel rögzítem, majd száradás után a belső oldalt is eldolgozom. Alul-felül pertlivel vagy szalaggal rögzítem, ezzel szépítve a ragasztást. Sokszor a lámpaernyő külső oldalát is díszítem.

Saját elképzelés alapján is készítettem már lámpákat. Lámpatestnek nagy méretű, téglalap formájú régi gyógyszertári üveget használtam. Miután a férjem az üveget kifúrta, zsinóros bevonatot kaptak; a vezeték- és foglalatszerelést viszont a férjemre bíztam. A burákat ezekre a lámpatestekre készen vettem, s egyedi díszítést kaptak.

A kavicsos lámpa és az óra egy legénylakás dísze.

Szeretek ajándékozni is saját lámpákat, a nyitókép bal oldalán is látható darab egy kisfiú szobájába készült. A fa lámpaalapot lefestettem, a lámpaernyőn dekorgumi állatkát szaladgálnak.

A következő képen látható lámpát babaszobába kérték. Az alsó részét akrilfestékkel festettem le, a virágokat kétoldalas ragasztófátyollal rögzítettem a burára, közepébe gombokat ragasztottam.

A bolhapiac kincseket rejt számomra, az újrahasznosítás is nagy szerepet kap a munkáimban; turkálóban vásárolt – pillangókkal díszített – lánykapóló mintáit applikáltam a lámpaernyőre. Maga a lámpa egy kincs volt a piacról, de a bura nagyon sérült volt, így a belső része diavetítő fóliából készült méretre, ezután nem kellett hozzá más, mint kockás vászon, és néhány szép pillangó…

Remélem, sikerült kedvet szerezni a lámpák felújításához ! Jó munkát, örömteli pillanatokat kívánok! Ági 

 

Ajánló

Csipke lámpaernyő DIY

Lámpafelújítás: csipkével díszített lámpabura

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − tizenhat =

hirdetés