Pikáns szendvicskrém feta sajtból
A görög konyha egyik klasszikus ínyencsége a feta sajt. Már az ókori görögök is fogyasztották ezt a sajtfajtát. Neve olasz eredetű, a „fetta” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „szelet”. Fahordókban, vastag szeletekben érlelték, tárolták majd így is adagolták. 2002 óta a Feta név védett, csak a juhtejből készített sajt nevezhető feta sajtnak. A feta sajt hófehér, állaga tömör, mégis krémesen szétomló. Törékeny, morzsolható sajtfajta. Íze jellegzetesen savanykás, kissé sós.
Szendvicskrémhez is tökéletes.
Hozzávalók
500 g feta sajt
100 g túró
50 g aszalt vörösáfonya
1 kisebb lilahagyma
30 g kesudió
20 g pisztácia
5 g lenmag
1 szál friss rozmaring
1 ek méz
Elkészítése
A feta sajtot villával törjük össze, majd adjuk hozzá a túrót és botmixerrel krémesítsük. Eldolgozhatjuk villával is, is kissé időigényesebb művelet.
A lilahagymát tisztítsuk meg és kockázzuk fel apróra. Az aszalt vörösáfonyát is daraboljuk apróbbra. Mindkettőt adjuk a fetás krémhez, ízlés szerint borsozzuk és keverjük össze.
A fűszeres feta krém külső kérgének elkészítéséhez a kesudiót, a pisztáciát és a friss rozmaringot aprítsuk fel. Keverjük el a lenmaggal együtt, ez a keverék képezi majd a sajttekercs „kérgét”. Szórjuk a keveréket egy tálcára vagy sima felületre.
A krémes állagú sajtot nyomkodjuk, gyúrjuk össze, majd borítsuk rá a magvakra. Kézzel formázzuk hengeresre, forgassuk meg a magkeverékben.
Végül borítsuk be frissentartó fóliával szorosan, és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
Fogyasztás előtt egy nappal korábban is elkészíthető, így az ízek még jobban összeérnek.
Tálaláskor díszítsük friss rozmaring levelekkel, rózsaszirmokat is szórhatunk rá és mézet is csurgathatunk rá.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.