Pączki recept. Így készül a hagyományos lengyel fánk
A lengyelek fánkja hasonlít a nálunk elterjedt szalagos fánkhoz, a különbség, hogy kisebb, kerekdedebb és lekvárral, dzsemmel vagy más édes töltelékkel töltik meg. A nagyböjti időszak előtt készítik jellemzően.
Hozzávalók
500 g búzaliszt
250 ml tej
50 g élesztő
80 g cukor
3 tojássárgája
50 g olvasztott, de nem forró vaj
csipetnyi só
zsír a sütéshez (olajban is süthető)
lekvár vagy dzsem a töltelékhez
porcukor aszóráshoz
Elkészítés
Egy közepes tálba töltsük a langyos tejet, keverjünk hozzá egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet, majd adjuk hozzá az élesztőt és hagyjuk állni kb. 15 percig, ennyi idő alatt felfut az élesztő.
Egy nagy tálban szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a maradék cukrot, a felvert tojássárgájákat, a felolvasztott vajat és egy csipetnyi sót. Végül öntsük bele a felfuttatott tejet. Dagasszuk a tésztát kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1-1,5 órán át. Akkor jó, ha a tészta a kétszeresére nőtt.
A megkelt tésztát óvatosan gyúrjuk át, hogy ne veszítsen sok levegőt, majd nyújtsuk ujjnyi vastagra és közepes pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A közepébe nyomjunk lyukat az ujjunkkal, töltsük meg lekvárral, tapasszuk be, majd lisztezett felületen hagyjuk kelni kb. 30 percig.
Ezután tegyük forró (de ne túl forró!) zsírba őket és mindkét oldalukat rövid idő süssük meg. A sütésnél figyeljünk, mert a fánkok könnyen megéghetnek.
Emeljük át nedvszívó papírra, hogy felitassuk a zsiradékot. Ha kihűlnek, szórjuk meg porcukorral.
Nyitókép: Geraud pfeiffer/Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.