Korvapuusti. Finn fahéjas tekercs
A korvapúszti eredendően svéd eredetű kelt tészta, a fahéjas tekercset azonban jó ideje jellegzetesen finn édességnek tartják számon világszerte; kelt tészta az alapja, hasonlít a hagyományos kelt fahéjas csigára, a különbség talán annyi, hogy a tésztához több vajat használnak és kardamommal ízesítik. A töltelékhez is relatíve sok vajat és cukrot használnak fel; a megtöltött tésztából kis koszorúkat formáznak vagy trapéz formára vágott tekercsként sütik ki és a tetejét megszórják jégcukorral (esetünkben ez elmaradt).
Hozzávalók a tésztához (20-25 tekercshez)
50 dkg finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 púpozott evőkanál őrölt kardamom
10 dkg barna cukor
1 tojás
csipetnyi só
Töltelékhez
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg porcukor
5 dkg őrölt fahéj
Kenéshez 1 felvert tojás
Szóráshoz jégcukor
Elkészítés
A lisztet mérjük ki egy keverőtálba, öntsük hozzá a sót, az élesztőt, a cukrot, a langyos tejet, a szárított élesztőt, az olvasztott vajat, majd alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Fényes, rugalmas tésztát kapunk – fél, egy óráig szobahőmérsékleten pihentessük lefedve, majd osszuk két részre. A tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. fél centi vastag téglalap formára. A tésztát kenjük meg olvadt vajjal, majd szórjuk meg a porcukorral kevert fahéjjal.
A tésztát tekerjük fel, majd vágjunk belőle trapéz formákat. A tekercseket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a hosszabbik felére állítva. A tekercsek tetejét kissé nyomkodjuk le, majd kenjük meg a tojással és szórjunk rá jégcukrot.
10-15 percnyi pihentetés után előmelegített sütőben süssük kb. negyed óra alatt aranybarnára.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.