Sült paprikás hummusz
A hummusz egy krémes állagú közel-keleti étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (szezámpaszta) olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent. Ízletes és egészséges, vendégvárónak is tökéletes.
Hozzávalók 2-4 adaghoz
2 kápia paprika
1 fej fokhagyma
1 db csicseriborsó konzerv
¼ citrom v. lime
30 ml olivaolaj
30 ml víz
1 tk fűszerpaprika
1 tk só
200 g szezámmag
Hozzávalók a feltéthez
lilahagyma
fekete szezámmag
fekete olívabogyó
pisztácia
Elkészítés
A szezámmagot közepes hőfokon egy serpenyőben pirítsuk meg. Gyakran keverjük meg, ne pirítsük túl, mert keserű lesz az íze. Ha megpirítottuk, tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
A paprikát tisztítsuk meg, vágjuk ki a magházat és szeljük félbe. A fokhagymát vágjuk félbe.
A sütőt melegítsük elő és kevés olivaolajjal meglocsolva tegyük tepsire a paprikákat és a fokhagymát, majd 200 Celsius-fokon 15-20 perc alatt süssük meg. Ha kész, tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
A szezámmagot tegyük konyhai robotgépbe és addig daráljuk, amíg krémes állagú nem lesz. Ez elég sokáig tarthat, több részletben daráljuk, kisebb szüneteket beiktatva. Ha van kéznél tahini (szezámpaszta), 3-4 evőkanállal tehetünk bele, ha nincs, gyorsan készíthetünk magunknak.
Amikor már krémes a szezámmag, adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsót, a sót, a fűszerpaprikát, a sült paprikát, a sült fokhagyma egyik felét. Mehet bele a lime- vagy a citromlé, az olíva és a víz is. Keverjük egyneművé, krémesre géppel.
A hummusz feltéttel gazdagíthatjuk, díszíthetjük: én egy konzerv vajbabot olivaolajon megpirítottam 2-3 perc alatt, összetörtem pár szem pisztáciát. Vékonyra felszeleteltem egy fej lilahagymát és némi olivabogyó is került rá, és a grillezett fokhagyma másik fele.
Olívaolajon pirított bagettel kínáljuk.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.