Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz munkahelyen töltsd. Maradj motivált, ne félj váltani, képezd magad! Karriertippek szakértőtől

Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz munkahelyen töltsd. A www.jobsintown.de online állásközvetítő plakátkampányának szlogenje

Ha évekig ugyanazt a munkakört töltjük be, és ugyanazokat a feladatokat látjuk el, az egyrészt ad egyfajta biztonságot és kiszámíthatóságot, még akkor is, ha az adott munkakörben nemigen tudunk fejlődni, kiteljesedni. A váltás rizikósnak és kényelmetlennek tűnhet, de érdemes átgondolni, hogy hol tartunk a karrierünkben!

A Perfekt Zrt. oktatási szakértőjének tippjei alapján foglaltuk össze a lényegesebb szempontokat.

Keresd a helyedet!

Tedd fel magadnak a kérdéseket: jó úton haladsz? Hová szeretnél eljutni? Mit kell tenned annak érdekében, hogy elérd a kitűzött célodat? 

Ha úgy ítéled meg, hogy elérkezett a váltás ideje, merj lépni; nem kell azonnali váltásban gondolkodni, tudatosan építkezve, okosan is végig lehet vinni. Ennek első lépése annak megfogalmazása: nem vagyok a helyemen, másra vágyom és ennek érdekében hajlandó vagyok akár kockáztatni is. (Az újítás mindig kockázatos.)

Maradj motivált!

Ha szeretnéd jól élni a napjaidat, fontos, hogy megtaláld a munkában a motivációdat. A fizetés csak egy (fontos) tényező, az is számít, hogy mennyire testhezálló az adott munkakör, milyen a munkahelyi környezet, hangulat… Bármi, ami tartósan negatívan hat a munkakedvre, aláássa a motivációt. Az elégedettség fontos hajtóerő, így jobb eredményeket érhetsz el, fontos, hogy a munkádban motivált legyél! Ne mondj le erről!

Ne félj váltani!

Ha nincsenek különösebb problémák az adott munkahelyen, a fizetés jó, a kollégák kedvesek, s a feladat is testhezálló, hajlamos az ember szemellenzővel járni, hisz már a szüleink is azzal traktáltak, hogy a biztos munkahelyet meg kell becsülni! (Közben mások példáján azt is megtanultuk, hogy olyan nyugdíjas állások nincsenek, mint régen, bárkit bármikor meneszthetnek, sőt, a nyugdíj sem biztos…) Ha jó állásban vagy, akkor is érdemes figyelni a munkaerőpiaci híreket, az álláslehetőségeket. Lehet, hogy felfedezed az álommunkát közöttük! Ha beadod egy-egy helyre a jelentkezésedet, nem veszítesz semmit – írja Tóth Réka oktatási szakértő -, azért ezzel (a cikk szerkesztőjeként) kicsit vitatkoznék. Mindenkinek rosszul esik, ha a jelentkezését válaszra sem méltatják, azokat is, akiknek van munkájuk. (Persze főleg azokat, akiknek égetően szükségük lenne az adott munkára… és folyton elutasításban van részük, jelentkezésükre nem reagálnak.)

Tanulj valami újat!

Tanulni jó! Különösen akkor, ha már megvan minden fontos papírod, megszerezted az érettségit, a diplomát, van nyelvvizsgád, ráadásul a munkaerőpiacon van is rád kereslet. Ha munka mellett van elég szabadidőd, miért ne tanulhatnál valami újat? Továbbképzésben is gondolkodhatsz, de olyan tudást is megszerezhetsz, ami nem kapcsolódik szorosan az alapvégzettségedhez. Jó pap is holtig tanul…szokféle OKJ-s képzés közül választhatsz, melyek munka mellett is elvégezhetők. A tanulás frissen tart, új kapukat nyit, jól jöhet pályamódosításhoz, de akár kamatoztatni is tudod a saját területeden.

 

Nyitókép innét >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 5 =

hirdetés