A helyeden vagy a munkaerőpiacon? Vizsgáld meg 12 kérdésen keresztül

Ha hétfőn reggel munkába menet felpillantunk az okostelefonunkból vagy a könyvünkből, vagy csak egy kicsit éberebben, nyitottabban figyelünk, mint máskor, bizony nagyon sok elgyötört, megkopott arcot látunk, akiknél a mosoly és a hétfő már évek óta két univerzumban található. Meglepően sokan vannak ilyen helyzetben. „Így alakult, belesodort az élet. Tudja, hogy van ez! Valamit csak csinálnom kell, most nincs jobb. Ez van, ezt kell szeretni.” Ezt a felsorolást oldalakon keresztül lehetne folytatni. Mai kérdésünk ekképp hangzik: vajon a helyeden vagy? Ehhez vegyünk szemügyre néhány érdekes kérdést, aztán a választ megadva ássunk picit a dolgok mélyére.

Mi az, amire természetednél fogva kíváncsi vagy?

Van-e olyan téma, témacsoport, amire, az igazat megvallva már gyerekkorod óta figyelsz. Mindig is érdekesnek találtad, valahogy csillog a szemed, ha ezt szóba hozzák, sőt néha azon kapod magad a netet böngészve, az erről szóló cikkeket, posztokat olvasod, és fejből tudsz pár szakértőt is ezen a területen. Tulajdonképp, ha őszinte vagy ebben bőven jártasabb is vagy, mint sokan mások környezetedben.

photographer-164673_640Mi az, amiben nagyon jó vagy?

Melyek az értékes talentumaid, adottságaid, készségeid, vagy divatosabban skilljeid? Megvan képességeid leltára? Csináld meg mindenképp! Magasugrói hasonlattal élve: mi az, amiben, nemhogy pusztán hozod a minimális egy-nyolcvanas magasságot, hanem rendszerint kettő-tízeket, vagy húszakat is át tudsz vinni?

Mit tennél, ha tudnád, hogy nem bukhatsz el, mert a siker garantált?

Ha nálad lenne a siker titka, maradnál a jelenlegi területeden, egyre feljebb és feljebb lépve, mígnem teljesen kiszélesedik a pályád és olyan magaslatokba visz, amit talán el sem tudsz még képzelni? Netán a siker biztos tudatában, azonnal a titkon vágyott vállalkozásod indítanád be, és felhagynál a mókuskerék hajtásával?

Milyen álommunkát vagy vállalkozást tudnál elképzelni, ami hűen tükrözi az alapvető meggyőződéseid?

Ez egy alapítvány lenne? Vagy egy klasszikus kisvállalkozás, ami aztán szárba szökken és franchise rendszerben képviselné tovább azt a világlátást, ami a tiéd? Hogy tekinted egyébként azokat a személyeket, akik vállalkoznak, akik klasszikusan nem munkavállalók? Van-e benned helyeslés vagy ítélet velük szemben?

Milyen munkákról kapod azon magad, hogy álmodozol róluk, vágyakozol utánuk?

Milyen munkája van másoknak, amiről azt kívánod, bárcsak te is azt csinálhatnád? Ha visszatekintesz az eddigi pályádra – érdemes őszintének lenni – mindannyiunk életében akadhatott egyszer-kétszer apró irigység egy másik szakma, vagy egy másik személy pozíciójával kapcsolatban. „Könnyű neki,…!” Hangzott a sóhaj. Ki volt ő, mit csinált?

Kire nézel fel? Kik inspirálnak? Kik a példaképeid? Miért?

Mindannyian tanultunk történelmet. Ha visszagondolunk erre az időszakra, kik voltak a legszimpatikusabb történelmi figuráid? Mondj egy ókori kiváló hadvezért, aki téged is megnyert magának! Melyik középkori királyunkra voltál a legbüszkébb? És a modern időkből kit említenél, aki hatott rád? A jelenlegi szakmádnak kik a nagyjai? Tudsz példákat említeni? Ha igen, mit jelent, hogy őket emeled ki, ha nem, az akkor talán elgondolkodtat majd.

Miben szeretsz segíteni az embereknek?

Leggyakrabban miként támogatsz másokat? Ha a tavalyi évet gondolatban gyorsan átfutod, általában mivel fordultak hozzád? Miben vagy te a kompetens? Mik azok a témák, amiknél azon kapod magad, hogy ezekről vitatkozol másokkal, vagy ezeket véded másokkal szemben? Egyszer valaki tőlem azt kérdezte: „Imre, neked mi a nünükéd?” És neked? Vannak kedvenc ügyek, szívügyek? Mi is az, ami mellett bármeddig kiállsz? (Tegyük hozzá egy kicsit provokatívan, mi is az a bármeddig?)

munkaMi dühít leginkább a világ állapotával kapcsolatban?

Hogyha mondjuk, tiéd lenne a világ összes energiája, ideje, hatalma stb., tehát egy végtelen kompetenciatárral rendelkeznél, akkor hogyan és miként kezelnéd, ami leginkább dühít? Vannak-e elképzeléseid?

Mikor volt a legutóbb olyan alkalom, amikor nem tudtál aludni, mert annyira izgatott lettél attól, amin dolgoztál?

Mi volt az? Itt most nem a kényszerébrenlétekről beszélünk, amikor haza kellett vinni a munkát és nem lehetett aludni, hanem azokról a különleges pillanatokról, amikor olyan fokú a bevonódásod, már-már ihletettséged egy problémába, hogy az alvás fel sem merül. Milyen eredményért dobnád sutba pár hétre a kedvenc takaród és párnád adta kényelmes szunyókálást?

Mi a kedvenc szekciód egy könyvesboltban?

Ha betévedsz egy könyvesboltba vagy antikváriumba, hova mész rögtön? Zsigerből mi az a könyv, amit leveszel? És a saját könyvtáraddal egyébként hogy vagy? Milyen írásokat gyűjtesz? Ezek után mit gondolsz arról az állításról, mi szerint a sikertelen embereknek nagy tévéjük van, a sikereseknek pedig nagy könyvtáruk?

Mi tesz az életben téged boldoggá?

Mi az, ami számodra egy kellemes „mmmmmh”-érzést ad? Amikor szinte eltölti az egész testünk valamilyen meghatározhatatlan és különleges érzés, amikor madarat lehet velünk fogatni, mint amikor megsejtünk egy titkot, összeáll egy megérzés, révbe ér egy hajó. Mikor történik ilyen?

12 kérdésen vagy túl, mely egyben 12 apró tükör. Mi van a sorok között, ha a válaszaid szemléled? A helyeden vagy? Ha nem változtatsz semmit a jelenlegi életeden, vajon beteljesíthetők azok a vágyak, melyekre a fenti kérdésekben mertél válaszolni? Ha most már tudod, változtatnod kell, mi lesz az első lépés? Tégy egy vállalást itt és most önmagadnak, és kezd el, nem holnap, nem egy óra múlva, hanem most.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + 2 =

hirdetés