Kossuth kifli
A legenda szerint a félhold alakú könnyű teasütemény Kossuth Lajos egyik nagy kedvence volt, Palugyay Jakab cukrászmester pozsonyi Vasforrás nevű vendéglőjében fogyasztotta. Palugyay 1848-ban nevezte el süteményét Kossuth kiflinek. Többféle recept ismert, Kossuth állítólag a mandulás változatot szerette a legjobban.
Hozzávalók (20×30 centis tepsihez)
20 dkg búzaliszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 db tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
1 tk sütőpor
10-15 dkg apróra vágott dió
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojásfehérjét kihabosítjuk a porcukor felével és egy csipet sóval. A maradék porcukrot a puha vajhoz adjuk, és azt is habosra keverjük. Ehhez adjuk a citromhéjat és a vanília kivonatot, majd egyesével belekeverjük a tojások sárgáit. Végül hozzákeverjük a sütőporos átszitált lisztet, majd óvatosan több részletben a tésztába forgatjuk a tojásfehérje habot is. A sütemény sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk az apróra vágott dióval, majd 175°C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval kis holdakat szúrunk ki, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Recept, fotó: IldiKOKKI >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.