Repedtke: mázas kakaós-diós szelet
Egy nagyon finom sütemény receptjét osztotta meg velünk Timi. Diós, kakaós. A diót nem darálva, hanem apróra vágva dolgozzuk bele, így a dió íze jobban érvényesül. A mázat tojássárgájából kevert hab képezi, ami szeletelésnél megrepedezik, erre utal a fantázianeve: Repedtke.
Hozzávalók a tésztához
25 dkg puha vaj vagy margarin
6 tojásfehérje
csipetnyi só
20 dkg liszt
20 dkg cukor
20 dkg apróra vágott dió
2 evőkanál kakaópor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
Hozzávalók a mázhoz
6 tojássárgája
20 dkg porcukor
Elkészítés
A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, s félreteszem.
A száraz hozzávalókat – dió, kakaó, liszt, sütőpor – összekeverem. A vajat vagy margarint a cukrokkal habosra keverem, majd hozzákanalazom a száraz hozzávalókat. Ha a mixer nehezebben boldogul a keverékkel, hozzáadhatunk egy-egy kanálnyit a felvert tojásfehérjéből.
Ha a massza összeállt, hozzáadom a tojáshabot, kézi habverővel óvatos mozdulatokkal beleforgatva a masszába.
Egy nagyobb tepsit kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a masszát, és 180-as hőfokon nagyjából 20 percig sütöm.
Amíg sül, a tojások sárgáját porcukorral – kézi habverővel – szinte fehéredésig keverem.
Ha megsült a tészta, egyenletesen rásimítom a tésztára, és visszateszem a sütőbe 10 percre.
Ha a teteje pirulni kezd a széleknél, leállítom a sütőt. A sütit a sütőben hagyom még 10 percig, hogy kellőképpen kiszáradjon a tojássárgája.
Hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
A tojásmáz szeleteléskor megreped. Ha forró vízbe áztatott késsel szeleteljük, vagy porcukor helyett kristálycukrot használunk a tojássárgájához, akkor – többek szerint – kevésbé vagy egyáltalán nem reped a máz. Ezek a praktikák is kipróbálhatók, de repedezett mázzal is mutatós, finom édesség.
Recept, fotók: Horváth Tímea
Ketten a konyhában – Tímea blogja >>
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.