Mandulás aranygaluska pudingos-tojáshabos öntettel

Közkedvelt tradicionális magyar édesség, egy kicsit másként. Hajnalka receptje. 

Hozzávalók kb. 6 adaghoz

A galuskához

500 g liszt

kb. 250 ml tej

80 g (nád)cukor

20 g élesztő

3 tojássárgája

80 g vaj

csipet só

reszelt citromhéj

vaníliás cukor

100 g olvasztott vaj

kb. 150 g cukros darált mandula

Az öntethez

1 csomag tejszín ízű főzőpuding

3 ek (nád)cukor

500 ml tej

3 tojásfehérje (opcionális – én csupán azért adom hozzá a pudinghoz, hogy ne vesszen kárba a fehérje)

Elkészítés

Az élesztőt kevés cukorral, liszttel, langyos tejjel felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, hozzáadom a cukrot, élesztőt, tojássárgáját, sót, citromhéjat, vaníliás cukrot, és annyi tejet, hogy a tészta ne legyen lágy.

Kézzel vagy fakanállal addig dolgozom a tésztát, amíg elválik a tál falától. Ekkor hozzáadom az olvasztott vajat, letakarom, és meleg helyen hagyom kelni.

Egy sütőformát (tepsi vagy kuglófforma) kivajazok. Felolvasztom a 100 g vajat, egy evőkanállal „galuskát” szaggatok, megforgatom a vajban, a mandulában, majd rétegesen elhelyezem a formában.

 

Újrakelesztem, majd közepes hőfokon (170°C) kb. 40 percig sütöm. Amikor kész, tálra borítom.

A galuskák könnyen elválnak egymástól. Az öntethez kemény habbá verem a (cukros) tojásfehérjéket. A szokásos módon megfőzöm a pudingot, és még melegen hozzákeverem a tojáshabot.

Fotók, recept: Fazakas Hajnalka

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 20 =

hirdetés