Mandulás aranygaluska pudingos-tojáshabos öntettel
Közkedvelt tradicionális magyar édesség, egy kicsit másként. Hajnalka receptje.
Hozzávalók kb. 6 adaghoz
A galuskához
500 g liszt
kb. 250 ml tej
80 g (nád)cukor
20 g élesztő
3 tojássárgája
80 g vaj
csipet só
reszelt citromhéj
vaníliás cukor
100 g olvasztott vaj
kb. 150 g cukros darált mandula
Az öntethez
1 csomag tejszín ízű főzőpuding
3 ek (nád)cukor
500 ml tej
3 tojásfehérje (opcionális – én csupán azért adom hozzá a pudinghoz, hogy ne vesszen kárba a fehérje)
Elkészítés
Az élesztőt kevés cukorral, liszttel, langyos tejjel felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, hozzáadom a cukrot, élesztőt, tojássárgáját, sót, citromhéjat, vaníliás cukrot, és annyi tejet, hogy a tészta ne legyen lágy.
Kézzel vagy fakanállal addig dolgozom a tésztát, amíg elválik a tál falától. Ekkor hozzáadom az olvasztott vajat, letakarom, és meleg helyen hagyom kelni.
Egy sütőformát (tepsi vagy kuglófforma) kivajazok. Felolvasztom a 100 g vajat, egy evőkanállal „galuskát” szaggatok, megforgatom a vajban, a mandulában, majd rétegesen elhelyezem a formában.
Újrakelesztem, majd közepes hőfokon (170°C) kb. 40 percig sütöm. Amikor kész, tálra borítom.
A galuskák könnyen elválnak egymástól. Az öntethez kemény habbá verem a (cukros) tojásfehérjéket. A szokásos módon megfőzöm a pudingot, és még melegen hozzákeverem a tojáshabot.
Fotók, recept: Fazakas Hajnalka
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.