Játékos felfedezés: házilag kivitelezhető babafoglalkoztató táblák

Nemcsak azért jók a házilag barkácsolt babafoglalkoztatók, mert képesek viszonylag hosszú ideig lekötni a babák, tipegők figyelmét.

Készségfejlesztő játékként fejlesztik a kicsik kézügyességét, tapintóérzékét, az apró mozdulatokat, a kézhasználatot koordináló finommotoros képességeket. A gyerekek örömmel fedezik fel az anyagok különbözőségét, sikerélményt ad számukra, ha rájönnek az egyes tárgyak használatára, működésére, ezért érdemes összetettebb – nyomkodható, szétszedhető, pörgethető, nyitható-zárható, szerelhető stb. – tárgyakat is rögzítenünk a táblán. A logikai készség fejlesztését is segítjük ezzel.

A tábla alapja lehet egyszerű, erősebb kartonlap, parafatábla, MDF-lap, vagy apró lyukú fém tábla is – a lényeg, hogy fixen tudjuk rá a tárgyakat rögzíteni csavarral vagy ragasztóval. Természetesen a biztonságra is figyelni kell: ne használjunk éles, törékeny tárgyakat, továbbá olyanokat, melyek veszélyt rejtenek (beszorulhat, becsípődhet az ujjuk, kezük).

Figyeljünk a színek és az anyagok sokféleségére: bababarát textilből is sokféle, más-más tapintású anyagot használhatunk. A babák imádnak mindent, ami a mozdulatukra hangot ad ki – csörög, zörög, sípol -,  ilyen tárgyakat is rögzíthetünk a táblára. (Tipp: varrjunk celofándarabokat egy kisebb vászontáskába – remek hangja van!) Nyomkodható légpárnás fóliát is rögzíthetünk képkeretbe (könnyen pótolható). A kivitelezésnek csak a fantázia szab határt.

Nem feltétlenül kell ehhez új holmikat beszerezni, bármilyen használt, nélkülözhető tárgy jó lehet hozzá, ami a kicsik számára izgalmas – márpedig a kis felfedezők számára minden izgalmas!

Néhány ötletes megoldás

Fotó: Community Babycenter

Babafoglalkoztató

Fotó: Paperblog (a nyitókép is)

Fotó: Faith Family Diy

Fotó: Fun at Home with Kids

 

Fotó: Future Super Mom

Fotó: www.letyourscribblesbe.blogspot.com

Fotó: Pinterest

Videó

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + tíz =

hirdetés