Soha többé ne kelljen senkinek újra azt mondania: me too! Oprah Winfrey elsöprő erejű szónoklata a 75. Golden Globe díjátadón

Máris a valaha volt legjobb amerikai beszédnek tartják Oprah Winfrey szónoklatát, amit a 75. Golden Globe díjátadón mondott el 2018. január 7-én, miután az első afro-amerikai nőként Cecil B. DeMille-életműdíjban részesült. 

Felidézte, milyen hatalmas élmény volt számára, amikor 1964-ben kislányként látta a tévében, ahogy – az első afro-amerikaiként – Sidney Portier átveszi a legjobb színésznek járó Oscar-díjat.

– Emlékszem, hogy a nyakkendője fehér volt, a bőre pedig fekete. Soha nem láttam korábban olyat, hogy így ünnepeltek volna egy feketét. Azóta is próbáltam már mindenhogy elmagyarázni, milyen érzés ez egy kislánynak.

Oprah azzal vált igazán az est sztárjává, ahogyan a Hollywoodot alapjaiban megrázó zaklatási botránysorozatra utalva a nők helyzetéről beszélt:

– El akarom mondani, sokkal többre becsülöm a sajtót, mint valaha, mert megpróbálunk irányt mutatni ebben a nehéz időszakban, és ezért biztosan tudom, hogy az igazság kimondása a legerősebb eszközünk. Különösen büszke vagyok rájuk és inspirálnak azok a nők, akik elég erősnek érezték magukat, hogy felszólaljanak és megosszák a személyes történeteiket. Mindannyiunkat ünnepeljük ebben a teremben a történeteinkért, és ebben az évben most mi, magunk váltunk történetté.

Ez a történet nemcsak a szórakoztatóipart érinti, átitat minden kultúrát, földrajzi helyet, fajt, vallást, politikát vagy munkahelyet.

Így aztán ma este szeretném kifejezni a hálámat az összes nőnek, akik évekig elviselték a zaklatásokat és támadásokat, mert – ahogy anyámnak is – a gyerekeiket kellett etetniük, számlákat fizetniük és az álmaikat beteljesíteniük. Ezek azok a nők, akiknek a nevét sosem fogjuk megismerni, háziasszonyok, gazdasszonyok, gyárakban dolgoznak, éttermekben, egyetemen, mérnökök, orvosok, tudósok. Részei a technika, a politika és az üzlet világának. Ők az atlétáink az olimpián és katonáink a hadseregben.

És van még valaki, Recy Taylor, akinek én ismerem a nevét, és nektek is tudnotok kellene róla. Recy Taylor 1944-ben fiatal feleség és anya volt, éppen a miséről sétált hazafelé, Abbeville-ben, Alabama államban, amikor elrabolta hat felfegyverzett fehér férfi, megerőszakolták és bekötött szemmel a templomból hazafelé vezető út szélén hagyták. Megfenyegették, hogy megölik, ha bármikor is beszél erről, a története azonban eljutott az NAACP-hez (nemzeti egyesület a színes bőrűek előrehaladásáért), ahol egy Rosa Parks nevű fiatal munkás lett a fő nyomozó az ügyében, együtt keresték az igazságot. De az igazság nem volt opció Jim Crow idejében.

A férfiak, akik megpróbálták elpusztítani őt, soha nem lettek felelősségre vonva. Recy Taylor tíz nappal ezelőtt halt meg, kevéssel a 98. születésnapja előtt. Ugyanúgy élt, ahogy mi, túl sok évig egy olyan kultúrában, amit tönkretettek brutálisan erős férfiak.

Túl sokáig nem hallgatták meg azokat a nőket vagy nem hittek nekik, akik voltak olyan bátrak, hogy elmondják az igazságot, szemben állva ezeknek a férfiaknak a hatalmával. Az idejük lejárt! Az idejük lejárt…

Csak reménykedni tudok abban, hogy Recy Taylor úgy halt meg, talán tudta, az ő igazsága, ugyanúgy, mint sok más, azokban az években vagy még most is bántott nő igazsága tovább folytatja a diadalútját. Ez az igazság ott volt valahol Rosa Parks szívében is majdnem tizenegy évvel később, amikor meghozta azt a döntést, hogy ülve marad azon a bizonyos buszon Montgomeryben, és itt van minden nővel, aki úgy dönt, kimondja: me too. És minden férfiban, aki úgy dönt, meghallgatja.

Karrierem során leginkább arra törekedtem, akár televízióban, akár filmeken keresztül, hogy elmondjak valamit arról, valójában hogyan viselkednek a férfiak és a nők. Hogy elmondjam, hogyan tapasztaljuk meg a szégyent, hogyan szeretünk és hogyan dühöngünk, hogyan bukunk el, hogyan vonulunk vissza, hogyan tartunk ki az igazságunk mellett, és hogyan győzünk. Interjút készítettem olyan emberekkel és bemutattam olyan embereket, akik ellenszegültek a legrondább ügyeknek, amiket az élet hozhat. És az egyetlen, ami úgy tűnt, közös bennük, az a képesség, hogy még a legsötétebb éjszakán is a reménykedni tudnak egy fényesebb hajnalban.

Azt akarom, hogy az összes lány, aki most néz, tisztában legyen vele, új nap jelent meg a horizonton. És amikor az új nap végre felvirrad, az annak a rengeteg varázslatos nőnek köszönhető – akik közül sokan itt vannak ebben a teremben ma este – és annak a néhány igazán kivételes férfinak, akik keményen küzdenek azért, hogy olyan vezetők legyenek, akik elvisznek minket abba az világba, ahol soha többé senkinek nem kell újra azt mondania: me too.

***

Oprah Winfrey kapta a gála első álló tapsát, és már a beszéd közben trending tag lett az #Oprah2020 a Twitteren, utalva arra, hogy a műsorvezető és üzletasszony induljon a következő választásokon. Oprah Winfreyt kislánykorában több családtagja is szexuálisan zaklatta. Egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek, az első fekete nő, aki Amerikában milliárdos lett.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + tizenegy =

hirdetés