Karamellás tiramisu torta grillázzsal
Ha nem is a klasszikus értelemben, de ez tiramisu. A krém nem tartalmaz nyers tojást, csökkentett cukortartalmú, a savanykás krémsajt ízét a mézédes karamell ellensúlyozza.
Hozzávalók
Alaphoz
1 nagy csomag babapiskóta
3-4 dl kávé
fél dl karamellszirup
fél kg krémsajt
2 evőkanál porcukor
Krémhez
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
6 cl Amaretto likőr
Karamellsziruphoz
6 evőkanál cukor
1 dl víz
kevés Amaretto
1 tk étkezési keményítő
Grillázshoz
1-2 dkg dió vagy mandulabél
3 evőkanál cukor
Elkészítés
18 centi átmérőjű tortaformát használtam.
A tortaformát béleljük ki fóliával; ha vékonyan megkenjük olajjal, könnyen megtapad a fólia.
Főzzünk egy jó nagy adag kávét, ízesítsük kevés karamellsziruppal.
A babapiskótákat egy pillanatra nyomjuk a kávéba, majd béleljük ki vele a tortaforma alját (ne áztassuk szét a piskótát!).
A sajtkrémet tegyük egy tálba.
A tejszínt a habfixáló segítségével verjük kemény habbá, majd keverjük el óvatosan a sajttal. Ízesítsük porcukorral és likőrrel.
Az elkészült krémet simítsuk a beáztatott piskótákra. A sajtkrém tetejét locsoljuk meg karamellel – a következő réteg piskóta felveszi, ezért nem különösebben látványos, de az íze megmarad (főzhetjük sűrűbbre a karamellt).
A karamellre rétegezzünk áztatott piskótát, majd sajtkrémet és ismét karamellt. Addig ismételjük a rétegeket, amíg a forma tetejéig érünk. Sajt legyen a záróréteg.
Tegyük egy napra a hűtőbe.
Másnap vegyük ki a formából, húzzuk le róla a fóliát, helyezzük tányérra, vagy tortaalátétre, locsoljuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a grillázzsal.
Karamellszósz készítése
Hat evőkanál cukrot tegyünk egy lábasba és hagyjuk hevülni. Ha felolvadt a cukor, csak akkor kevergessük, amíg gyönyörű borostyánszínt kap. Ekkor öntsük fel a keményítővel elkevert vízzel és locsoljunk rá a likőrből is. Hagyjuk felforrni és addig főzzük, amíg sűrű szirupot kapunk. Hűtsük ki.
Grillázs készítése
A cukrot tegyük egy lábasba, hagyjuk karamellizálódni; ha eléri a megfelelő színt, szórjuk bele a diót vagy mandulát és borítsuk egy szilikonlapra. Ha teljesen kihűlt, mozsárban törjük durvára.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.