Karamellás tiramisu torta grillázzsal

Ha nem is a klasszikus értelemben, de ez tiramisu. A krém nem tartalmaz nyers tojást, csökkentett cukortartalmú, a savanykás krémsajt ízét a mézédes karamell ellensúlyozza. 

Hozzávalók

Alaphoz

1 nagy csomag babapiskóta

3-4 dl kávé

fél dl karamellszirup

fél kg krémsajt

2 evőkanál porcukor

Krémhez

3 dl habtejszín

1 csomag habfixáló

6 cl Amaretto likőr

Karamellsziruphoz

6 evőkanál cukor

1 dl víz

kevés Amaretto

1 tk étkezési keményítő

Grillázshoz

1-2 dkg dió vagy mandulabél

3 evőkanál cukor

karamellas_tiramisu_torta_1600

Elkészítés

18 centi átmérőjű tortaformát használtam.

A tortaformát béleljük ki fóliával; ha vékonyan megkenjük olajjal, könnyen megtapad a fólia.

Főzzünk egy jó nagy adag kávét, ízesítsük kevés karamellsziruppal.

A babapiskótákat egy pillanatra nyomjuk a kávéba, majd béleljük ki vele a tortaforma alját (ne áztassuk szét a piskótát!).

A sajtkrémet tegyük egy tálba.

A tejszínt a habfixáló segítségével verjük kemény habbá, majd keverjük el óvatosan a sajttal. Ízesítsük porcukorral és likőrrel. 

Az elkészült krémet simítsuk a beáztatott piskótákra. A sajtkrém tetejét locsoljuk meg karamellel – a következő réteg piskóta felveszi, ezért nem különösebben látványos, de az íze megmarad (főzhetjük sűrűbbre a karamellt).

A karamellre rétegezzünk áztatott piskótát, majd sajtkrémet és ismét karamellt. Addig ismételjük a rétegeket, amíg a forma tetejéig érünk. Sajt legyen a záróréteg.

Tegyük egy napra a hűtőbe.

Másnap vegyük ki a formából, húzzuk le róla a fóliát, helyezzük tányérra, vagy tortaalátétre, locsoljuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a grillázzsal.

karamellas_tiramisu_torta_4600

Karamellszósz készítése

Hat evőkanál cukrot tegyünk egy lábasba és hagyjuk hevülni. Ha felolvadt a cukor, csak akkor kevergessük, amíg gyönyörű borostyánszínt kap. Ekkor öntsük fel a keményítővel elkevert vízzel és locsoljunk rá a likőrből is. Hagyjuk felforrni és addig főzzük, amíg sűrű szirupot kapunk. Hűtsük ki.

Grillázs készítése

A cukrot tegyük egy lábasba, hagyjuk karamellizálódni; ha eléri a megfelelő színt, szórjuk bele a diót vagy mandulát és borítsuk egy szilikonlapra. Ha teljesen kihűlt, mozsárban törjük durvára.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + öt =

hirdetés