Kelt fahéjas tekercs
Tízóraira is tökéletes gyerekeknek.
Hozzávalók a tésztához
45 dkg finomliszt
2 tk szárított élesztő
2,5 dl tej
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott – nem forró – vaj
1 egész tojás
csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez
5 dkg olvasztott vaj
1-1,5 ek őrölt fahéj
kb. 10 dkg kristálycukor v. barna cukor
Kenéshez
2-3 ek tej
1 tk porcukor
(összekeverve)
Elkészítés
A tészta száraz összetevőit egy keverőtálban alaposan vegyítsük össze, apránként öntsük hozzá a langyos tejet, az olvasztott vajat, a tojást, közben kezdjük dagasztani (kézzel vagy géppel). Az élesztőt nem szükséges felfuttatni.
Ha összeállt a tészta, lefedve kelesszük kb. egy óráig a duplájára.
A töltelék hozzávalóit keverjük össze.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra, igyekezzünk négyzet vagy téglalap formát kapni, majd kenjük meg a töltelékkel.
A tésztát tekerjük fel, majd éles késsel vágjuk egyenlő, 4-5 centi széles darabokra.
Sorakoztassuk a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk 20 percig pihenni.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 25-30 percig szép aranybarnára.
Ha megsültek, kenjük meg a cukrozott tejjel. Szép fényt kapnak tőle a tekercsek.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.