Kényeztet, ellazít, körülölel. Huppanj bele! Milyen szempontok alapján válassz babzsákfotelt? Trükkök és tippek

XL Babzsák fotel arany színű metál fényű textilbőrrel. A képre kattintva találod a részleteket

Egy testre szabott babzsákfotel körülölel, feltölt, ellazít, jókedvre derít, miközben harmonikusan illeszkedik a környezetébe, ha úgy tetszik, dísze annak. A babzsákfotel menő, színes, vidám, ha kell komoly és előkelő, de mindenképp kényelmes ülőalkalmatosság, ami kényeztetni hivatott a használóját.

Mire érdemes figyelned, mielőtt beltéri babzsákot választasz? Erre a kérdésre igyekszünk választ adni az alábbi összeállításban.

Ki találta ki a babzsákfotelt? 

Minden babzsákfotel őse, az Észak-Olaszországi gesztenyefák lombjai alatt született, három olasz tervező kitartó kísérletezése nyomán. Piero Gatti, Cesare Paolini és Franco Teodoro 1968-ban adtak életet a legelső babzsákfotelnek. A dizájnerek több díjat is nyertek a forradalmi újdonsággal, sőt, a világ számos múzeumában megtekinthető az örökzöld műalkotás.

Az első babzsákfotelek egyike

Babzsákfotelt ma már Magyarországon is sokan gyártanak, nehéz eligazodni a webáruházak kínálatában, hiszen a fotók alapján a babzsákok valahogy egyformának tűnnek s árban sincsenek jelentős eltérések. Nagy különbségek lehetnek azonban minőségben! Válassz körültekintően! Mire figyelj?

Van a babzsáknak belső huzata?

Vannak akik azt bizonygatják, hogy nem kell a babzsákba belső huzat. A belső huzat nélküli babzsákok kevésbé strapabíróak, nem bírják annyira a terhelést, nem cserélhető és nem mosható a huzatuk. 

A belső huzattal ellátott babzsákfotelek könnyen tisztíthatók, amennyiben a külső huzat mosható anyagból készül, a huzat egyszerűen levehető, akár a paplanról az ágynemű huzat, és mosógépben mosható. Sőt, cserélhető is! Ha a kislányok kinövik a rózsaszín korszakukat, vagy lakásfelújítás után az új térbe már nem illik a régi babzsák anyaga, színe, új külső huzatot lehet beszerezni hozzá.

A belső huzat mellett szól az is, hogy egyes kültéri huzatok vízállóak, így a beltéri babzsákfotel strapabíró külső huzattal kültéren is használható a nyári időszakban, bár nagyobb körültekintést igényelnek, mint az eső- és szennyeződésálló kültériek.

 

Mire számíthatsz, ha a külső-belső huzatok megsérülnek?

Pikk-pakk úgy fog kinézni a lakás, mint egy jól sikerült szilveszteri buli után… A töltőanyagként használt apró polisztirol gyöngyök a nyíláson kigurulnak, és még hónapok után is kerül elő belőlük, akár a szilveszteri konfetti a tavaszi nagytakarításkor. Ezért is kardinális kérdés, hogy milyen minőséget választasz.

Javítható-e a sérült babzsák? 

A megbízható gyártók, forgalmazók segítőkészek, ha vásárlóik ilyen probléma miatt fordulnak hozzájuk. Ha nem is küldenek automatikusan új terméket – amennyiben a sérülés nem minőségi probléma miatt következett be -, segítenek megtalálni a megoldást. Értenek hozzá, nem érdemes rögtön házilag belekezdeni a javításba.

Milyen problémákkal számolhatsz, ha nem vagy elég körültekintő? 

Ha nem ügyelünk vásárláskor kellőképpen a minőségére, a babzsák használata rémálommá válhat. A piacon számtalan olyan termék érhető el, ami híján van az alapvető minőségnek is – mondja Bodnár Zsolt babzsákfotel szakértő, a 2008-ban indult HuppanjBele.hu tulajdonosa -, kezdve a gyenge minőségű szövetanyagtól, a nem megfelelő töltőanyagokon keresztül, a szimpla varráson át, a minőségellenőrzés teljes hiányáig.

– Van, hogy mindenféle kétes eredetű dologgal töltik meg a babzsákokat, nagy tisztaságú töltőanyag helyett. Érdekes, hogy a nagy nevű lakberendezési áruházak, mintha kifejezetten imádnák ezt. Pedig ez fatális tévedés, egyáltalán nem komfortos, hosszú távon nagyon zavaró, az összecsomósodott, felkeményedett, szemetes töltelék. Ha pedig növényi eredetű a töltelék, idővel apró állatkákkal is meg kell barátkoznunk – hívja fel a figyelmet Bodnár Zsolt.

Ha nem nézünk utána a gyártónak, nem olvasunk el vásárolói véleményeket, azzal is számolni kell, hogy a babzsák varrás mentén reped, a huzata szakadozik. Alapvető elvárás, hogy a gyártó garanciát vállaljon a termékére, s nem elsősorban a hivatalos szervek miatt, hanem a vásárlói elégedettség miatt.

Milyen legyen a külső huzat?

A főbb szempontok: lehessen mosni, legyen folyadéklepergető, ne legyen túl kényes. Alapvetően két oldalról érdemes a kérdést közelíteni. Egyrészt szín alapján – van-e elképzelés erről? Általában nem minden szín érhető el az adott huzattípusból. A másik fontos szempont a komfortosság, milyen érzetet ad a huzat tapintás alapján?

– Sok-sok gyönyörű színben készítünk babzsákfoteleket. Vidám, vibráló színű és elegáns, sőt, luxus környezetbe illő modelljeink is vannak. Léteznek pihe-puha, „bújós” huzatok, és fémesen csillogó, metál textilbőr huzatok is – utóbbiakat kifejezetten könnyű tisztán tartani. Egyes huzatokról akár a golyóstoll, vagy a vörösbor is letörölhető egy nedves ruhával. 

Méret és forma. Melyik babzsák lenne a legideálisabb?

XL Párna babzsákfotel mintás bútorszövet külső huzattal. A részletek a képre kattintva érhetők el

Alapvetően gyerekek, illetve felnőttek számára készített babzsákfotelek közül lehet választani, a méretek jelentik a különbséget. A Huppanj Bele a felnőtt méretűeket XL, a gyerekeknek készülőket pedig Junior modelleknek nevezte el.

– A „kicsi csomó, nagy a rakás” a tapasztalatok szerint már a kisebb babzsákokban is szuperül űzhető. A legnagyobb XL párnánkban akár két felnőtt is helyet foglalhat egymás mellett. Mindegyik babzsákunkra súlykorlát nélküli garanciát vállalunk, tehát nyúzhatjátok, ugrálhattok bele, akár többen is egyszerre, bírni fogja!

Mekkora helyet foglal?

Mielőtt babzsákot vásárolsz, feltétlenül mérd meg egy mérőszalaggal, hogy be fog-e férni a kívánt helyére. A babzsák méreteit megtalálod – minden valamirevaló – gyártó oldalán.

A gyerekek Junior babzsákja egy kisebb fotel méretével egyezik meg, míg a felnőttek XL modelljei akkorák, mint egy méretesebb fotel. A Huppanj Bele XL Párnája kilóg kicsit – pontosabban nagyon – a sorból, ugyanis ágy méretű, éppen ezért ez a legkényelmesebb.

XL Párna babzsákfotel. A Huppan Bele kínálatában ez a legnagyobb és talán a legkényelmesebb babzsák. Sokféle külső huzattal rendelhető. A részletek a fotóra kattintva érhetők el

Télen bent, nyáron a szabadban használnád? 

Az ún. kültéri babzsákok bírják a strapát a teraszon, a kertben, a homokban stb. Nem kopnak, nem szöszölődnek, könnyen moshatóak, tisztán tarthatóak, akár a kerti slaggal is. Az esőben sem áznak át, sőt, a medencében akár gumimatrac helyett is használhatók.

A beltéri babzsákok csak ideiglenesen használhatók a szabadban, védeni kell az esőtől és a szennyeződésektől – például homokozó közelébe ne kerüljön! 

Babzsákfotel kocka puff kivitelben a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. Ha tetszik, a képre kattintva találod a részleteket!

 

Ez a kupon 10% kedvezményt biztosít a vásárlásból. Kattints a képre a részletekért!

Egy jó babzsák hány évig bírja a strapát napi használat mellett?

Mivel ez a kérdés erősen gyártófüggő, Bodnár Zsolt tapasztalataira voltunk kíváncsiak.

– A Huppanj Bele! márkát 2008-ban hívtuk életre. Sok általunk készített babzsákfotelről tudjuk, hogy olyanok, mintha újak lennének, amellett, hogy rendszeres használatban vannak. Megfelelő tisztántartás – jellemzően mosógépben mosható külső huzattal – és töltőanyag utántöltés mellett nem igazán fog rajtuk az idő.

 

Huppanj Bele a Facebookon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 + 12 =

hirdetés