Diós-almás tekercs
A diós-almás tekercs nem tartozik a gyorsan összedobható édességek közé, de érdemes vele egyszer-egyszer megpróbálkozni, mert kiadós, nagyon finom házi sütemény – reggelire és iskolába tízórainak is kitűnő. Kelt tészta az alapja, elkészítéséhez jól jön némi rutin – de nem feltétel. Bea részletes útmutatója segít abban, hogy a kezdő konyhatündérek is elboldoguljanak a recepttel.
Hozzávalók a tésztához:
(fontos az egynemű hőmérséklet, ezért a tejet, a vajat és a tojást másfél órával előbb szükséges előkészíteni)
75 dkg átszitált liszt
15 dkg vaj
4 dl tej
2 tojássárga
5 evőkanál + 1 teáskanál kristálycukor
1 mokkáskanál só
3 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
15 db alma
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg darált dió
A töltelék alá:
zsemlemorzsa
Hozzávalók a sütéshez:
1 tojás
5 dkg durvára tört dió
Elkészítése:
1 dl langyos tejbe 1 teáskanál cukrot téve az élesztőt körülbelül negyed óra alatt felfuttatom. A tészta hozzávalóit az élesztős és a maradék tejjel , valamint puha vajjal együtt a robotgép dagasztó spiráljával simára dolgozom. Egy tálba téve meleg helyen letakarva hagyom kétszeresére kelni.
(Ha lusta vagyok erre, akkor a kenyérsütőbe teszem a hozzávalókat, ügyelve arra, hogy alulra kerüljön a maradék tej, a tojássárgák és a vaj, valamint a só is, föléje a liszt, cukor és utoljára az élesztős tej. A Dough – dagasztó programmal dolgozok. Ez kenyérsütőnként változó, nálam másfél órás és a kelesztést is megcsinálja.)
Amíg várom, hogy megkeljen a tészta, előkészítem a tölteléket. Az almát nagylyukú reszelőn lereszelem, összekeverem a cukrokkal és a fahéjjal, a dió nagyobb részét ledarálom, kisebb részét húsklopfolóval összetöröm.
A megkelt tésztát lisztes felületre borítom, és lisztes késsel két egyenlő részre osztom. (Nekem ebből a mennyiségből kétszer 10 darab tekercs lesz.) Az első tésztát fél ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtom és megszórom morzsával. Az alma felét kifacsarva elosztom a felületén úgy, hogy a tőlem távolabb eső egyharmadnyi sávjára már nem teszek. Megszórom a darált dió felével, majd feltekerem. A tekercset körülbelül öt centiméteres darabokra felvágom, és a nagy gáztepsire helyezem őket úgy, hogy kellő távolságot tartsanak egymástól, hisz még nőni fognak. A tekercseknek az a fele van alul, ahol az a bizonyos töltelék nélküli rész van. Felvert tojással lekenem a felületüket, és negyed óráig még hagyom kelni őket.
(Én nem teszek alá sütőpapírt, mert az édes alma levet enged, és a papírt eláztatva rásül a talpára.)
Közben a sütőt 200 fokra begyújtom, és az aljába teszek egy kisebb tepsit félig megtöltve vízzel, hogy gőz képződjön.
A negyed óra elteltével még egyszer átkenem a tekercseket és a tetejükre tört diót szórok. A tekercseket fél órán át, pirulásig sütöm.
Amíg sül, a tészta másik felével is elkészülök a feldarabolásig bezárólag, így már csak a tepsi kiürülését kell megvárnom.
Reggelire és iskolába tízórainak is kitűnő, érdemes elkészíteni.
Édes pillanatokat kívánok!
Fotók: Király-Dobos Beatrix, Cookies in Motion
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.