Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (29-30.) Befejeződött a vízvezeték-szerelés, elkészült az álmennyezet tartószerkezete. Napirenden a fürdőszoba. Alakul a kerterv, teljes a növénylista

Fél éve kezdődött Szombathelyen annak az energiatakarékos (passzívházelveket alkalmazó) családi háznak az építése, melynek tervezési, előkészítési, kivitelezési folyamatáról Haitzmann Ágnes építtető, a leendő ház egyik tulajdonosa számol be hétről hétre. A sorozat által rengeteg hasznos információhoz jutnak az érdeklődők; szakemberek – tervezők, mérnökök, kivitelezők stb. – éppúgy, mint a ‘laikus’ építtetők. A kétgyermekes család a negyvenedik héten tervezi a beköltözést, addigra kell megszületnie az új otthonuknak.

29-30. hét

Szeretem, amikor mosolygós, „kisimult homlokú” emberek dolgoznak a házunkon. Szívesebben megyek lábatlankodni ilyenkor én is, kérdezek és nézelődök, még a lányaimnak is jobban telik kint az idő. A vízvezetéket most szerelő fiatalember, és a vele ténykedő édesapja ilyen. Úgy vetették bele magukat a munkába a minap egy reggelen, mintha csak mindig erre vártak volna.

Előttük még a szárazépítésben jártas szakemberek uralták a terepet: múlt héten négy fővel vonult fel az a brigád, amelyik a gipszkarton álmennyezet tartószerkezetét készítette el a házban. Pontosabban csak elkezdték a munkát, a szellőztető berendezés csőrendszere ugyanis még nincs a helyén (az álmennyezet fölé kerül majd), ezt muszáj megvárniuk. A fiúk mintegy 150 méternyi UD profilt helyeztek el körben a falakon. Ezek közé fekszenek „keresztbe-kasul” az acél elemek, az ún. CD profilok, amelyekből összesen mintegy 400 méterre lesz szükség. A betonfödémre precízen felfúrt kampókkal rögzítették őket, ezek atombiztosan tartják majd a 12,5 milliméteres gipszkarton táblákat.

 

Hogy mire elég ez? Egy durván húszkilós mennyezeti lámpa meg sem kottyan nekik! A CD profilok nagyja már a helyén van. A hálószobában látszik, hogy kb. félméterenként követik egymást ezek az elemek. Végül mindenhol ilyen lesz majd, de egyelőre ritkábban kerültek fel a legtöbb helyiségben: a szellőztető berendezés szereléséig nagy helyet kell hagyni közöttük, később majd besűrítik. Emiatt ők még újra vendégek lesznek nálunk. Megtudtam tőlük még valamit: ugyanilyen vastag gipszkarton kerül majd az ablakok mellé is, ami számomra újdonság volt. Gyönyörű egyenes lesz majd mindenhol a fal, állítják.

A hét elején úgy összesűrűsödtek az események, hogy volt olyan nap, amikor reggel a vízvezeték-szerelők már nekiálltak a munkának, ám én még délután nagyban véglegesítettem a szaniterek listáját! Közben telefonon egyeztettünk az aktuális munkát érintő döntéseimről: kád erre nézzen, zuhanyfej arra, túlfolyó nem kell, flexibilis cső viszont igen, dupla mosdó ide, mosogató oda, a mosógép lefolyója pedig kicsit arrébb költözik…. és mire a körutamról visszaértem a telekre, a munkával már félig készen voltak a szakik.

A falak kivésve, lefolyók a helyükön, a csövek pedig százméteres tekercsekben vártak arra, hogy méretre vágják és szigetelőanyagba burkolják, majd a falba helyezzék őket, a végleges helyükre. Meg is figyeltem, hogyan zajlik mindez, helyiségről helyiségre haladtak a csövek, látványos volt, ahogy itt-ott behálózták a házat. E heti állandó kísérőm, a nagyobbik lányom szintén roppantmód nyitott volt a témára, megvizsgálta a nyomásmérőt, figyelte a szerelést, ellenőrizte az elvégzett munkát, és közben alaposan átnézte a szerszámokat rejtő ládát.

A homlokzati falakba épített elemek – ellentétben a belső válaszfalakba kerülőkkel – most ugyanúgy jártak, mint korábban villanyszerelésnél a kábelcsövek. Először csak ideiglenesen kerültek be a kivésett helyükre, majd miután kiépült a rendszer, felbukkantak a kőművesek, és a csövek mögött alávakoltak. Az ok ismét csak a légtömörség. Csak ezután jöhetett a rögzítés… és végül – a munka végeztével – a nyomáspróba. A jelek szerint a rendszer működik!

Időközben a csempelistám is elkészült. Nem túl bonyolult a burkolási rajz – ahogy maguk a burkolatok sem azok –, de kezdetben azért adódtak nehézségek az ügyintézésben. Az üzletben tőlem hallottak először arról a csempetípusról, amit megálmodtam a vizes helyiségekbe, ám nem torpantam meg – ahogy az eladók sem -, utánajártak, és kiderült, be tudják szerezni. Néhány alkalom elég volt, hogy megtervezzék a fürdőszobalátványát, hiszen nincs benne semmi csavar, és ezen a héten pont került az ügy végére. Van, amire várni kell néhány hetet, de nincs vész, a kivitelezőnk szerint időben vagyunk.

Más teendőim is voltak a héten: megkezdtem a kilincsválogatást, két esélyesből döntök hamarosan. Elkészült és a telekre kiérkezett a garázskapu, ami egyelőre fehér, de nem marad az… A közelgő hétvégén nekiesik egy festő, aki az ablakkeretekről levett RAL színből festéket kevertet, és megpróbálkozik az „összehangolással”. Reméljük a legjobbakat! Alakul a kertünk terve is, szakértőnk már elsőre olyan rajzzal állt elő, ami közel van a véglegeshez. Részemről kész a növénylista, a kis fák legalábbis már biztosak, és a napokban indulnak is a kiszedő gépek az ültetvényekre. Amíg a fák végleges helyükre nem kerülnek a telken, a kertészet gondozza őket, de a szabad földben már nem maradhatnak. Addig is: a ház körül lévő telkek gyümölcsfái, virágai már most valódi kertélménnyel szolgálnak, ha ott járok! Most még ezekben gyönyörködöm…

Fotó: Haitzmann Ágnes, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy + 19 =

hirdetés