Fahéjas-gyömbéres vajas keksz
Klasszikus vajas keksz, kicsit másként – fűszerezve.
Hozzávalók kb. 35 darab 3-4 centis kekszhez
12,5 dkg finomliszt
10 dkg felkockázott hideg vaj
10 dkg porcukor
csipetnyi só
1 tojássárgája
5 dkg hámozott reszelt gyömbér
1/3 mk őrölt fahéj
1 biocitrom reszelt héja
(Nagyon sok süteményt ízesíthetünk citromhéjjal – érdemes megszagolni a kezelt és a kezeletlen citromot, érezni fogjuk a különbséget. Megdöbbentő! Az íze sem ugyanaz a kezelt citromnak. Ha lehet, kizárólag biocitrom héját használjuk fel sütéshez.)
Elkészítés
A hozzávalókból omlós tésztát állítunk össze kézzel vagy robotgéppel. Ha összeállt a tészta, legalább fél órára a hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen kinyújtani.
Lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 10 percig sütjük. Sütésnél figyeljünk, mert hamar megbarnul. Ha megsült, kivesszük a sütőből, a kekszeket a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, míg megkeményednek.
Finom fűszeres keksz, a gyömbér mennyiségével bátran lehet kísérletezni (többet is tehetünk bele, így az íze még karakteresebb lesz).
A keksz légmentesen záródó dobozban sokáig megőrzi a minőségét.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.