Fahéjas-gyömbéres vajas keksz

Klasszikus vajas keksz, kicsit másként – fűszerezve.

Hozzávalók kb. 35 darab 3-4 centis kekszhez

12,5 dkg finomliszt

10 dkg felkockázott hideg vaj

10 dkg porcukor

csipetnyi só

1 tojássárgája

5 dkg hámozott reszelt gyömbér

1/3 mk őrölt fahéj

1 biocitrom reszelt héja

(Nagyon sok süteményt ízesíthetünk citromhéjjal – érdemes megszagolni a kezelt és a kezeletlen citromot, érezni fogjuk a különbséget. Megdöbbentő! Az íze sem ugyanaz a kezelt citromnak. Ha lehet, kizárólag biocitrom héját használjuk fel sütéshez.)

Elkészítés

A hozzávalókból omlós tésztát állítunk össze kézzel vagy robotgéppel. Ha összeállt a tészta, legalább fél órára a hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen kinyújtani.

Lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 10 percig sütjük. Sütésnél figyeljünk, mert hamar megbarnul. Ha megsült, kivesszük a sütőből, a kekszeket a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, míg megkeményednek.

Finom fűszeres keksz, a gyömbér mennyiségével bátran lehet kísérletezni (többet is tehetünk bele, így az íze még karakteresebb lesz).

A keksz légmentesen záródó dobozban sokáig megőrzi a minőségét.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + hét =

hirdetés