Csipkemintás bútorok. Tippek festéshez

Ha bútorfelújításban gondolkodsz, ha szereted a romantikus dekorációkat és illik is az otthonodhoz, próbáld ki a csipkemintát! Csipkemintás stencil helyett használhatsz retró műszálas csipkefüggönyt – mivel nagy divat volt régebben, talán a családban is akad felhasználható anyag.

Meglévő fabútorokat – asztalt, széket, komódot, szekrényt stb. – is újjávarázsolhatsz, de érdemes először olyan felületen – akár deszkán – kipróbálni ezt a dekortechnikát, amit nem sajnálsz. Használt, régi bútort is beszerezhetsz, ha lelkes bútorfelújító vagy. Az antik tömörfa bútorok éppúgy festhetők, mint az ipari laminált darabok, csak más előkészületeket igényelnek.

A bútort alaposan tisztítsd meg, ha szükséges, javítsd (fagittel, viasszal), a lényeg, hogy tiszta és zsírmentes legyen a festendő felület. 

Találd ki, milyen színpárosítást szeretnél. A csipkemintás bútorokhoz a harmonikus semleges színek illenek a legjobban. A hangsúly a kontraszton van. Használhatsz sötétebb alapozófestéket világosabb mintához és fordítva. 

Rusztikus hatás – ezeket a régi éjjeliszekrényeket nem festették át, csak új fogantyút kaptak és szép csipkemintát. Fotó: CreazioniDesign, Etsy

Ha a mintázandó felület vagy az egész bútor új színt kap, hagyd teljesen megszáradni a festéket, ezután mintázható. Bútorfelújításhoz – stenciles mintázáshoz – spray festéket célszerű használni, nagy színválasztékban kapható.

Az anyagot méretezd a festendő felülethez, annál kissé nagyobb legyen, majd rögzítsd maszkolószalaggal – ne ráncosodjon! Ezután jöhet a festékszóró! Hagyd a festéket megszáradni, ezután távolítsd el az anyagot, végül színtelen – vízbázisú, fényes, selyem vagy matt – bútorlakkal kezelheted.

Itt láthatsz egy átalakítást:

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hét + 18 =

hirdetés