Ötéves a 100 szóban Budapest történetíró pályázat. Július 30-ig várják a frappáns, eredeti írásműveket. Olvasd újra a tavalyi legjobbakat!

Molnár Jacqueline illusztrációja Vincze Dóra Fogadás c. történetéhez készült 2017-ben

Idén ötödször hirdették meg a 100 szóban Budapest című pályázatot. A jelentkezők 2018. július 30-ig küldhetik be legfeljebb százszavas történetüket, amely bármilyen módon kapcsolódik a fővároshoz.

A 100 szóban Budapest pályázat töretlenül népszerű, minden évben rengetegen jelentkeznek saját írással. A lényeg, hogy a történet kapcsolódjon a fővároshoz; a kötődés lehet egy régi gyerekkori emlék, egy álom, egy futó gondolat vagy bármilyen asszociáció. Frappáns, eredeti pályaműveket várnak, a pályázók legfeljebb öt történetet adhatnak be.

Az írásműveket 2018. július 30-ig lehet beküldeni online a www.100szobanbudapest.hu weboldalon, illetve postai úton vagy személyesen a Lumen Kávézóba (1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2.).

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai idén Kemény Zsófi költő-slammer, Both Gabi író, Nagy Dániel Viktor színművész és Térey János író-költő.

A három legjobb történet alkotója pénzjutalmat kap, és immár másodszor külön jutalmazzák a 18 év alatti kategória győzteseit is.

A legjobb 12 történetet kortárs művészek illusztrációival az őszi CAFe Budapest Fesztiválon állítják ki, a díjátadó ünnepségen pedig három történetet megzenésítve is bemutatnak. A Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtár ad otthont a zárókiállításnak és a díjátadó ünnepségnek 2018. október 5-én.

Illusztráció: Bogdán Viki

A 100 szóban Budapest száz legizgalmasabb pályaműve emellett idén is megjelenik zsebkönyv formájában.

A 100 szóban Budapest pályázat ötletét a chilei Plagio csapata által 14 éve szervezett Santiago en 100 palabras elnevezésű felhívás adta, amit itthon a Mindspace Nonprofit Kft. a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ támogatásával először 2014-ben hirdetett meg. Az alapgondolat a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, széles közönséget ösztönözzön az írásra, illetve hogy a mindennapi közlekedés és rohanás közben az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra. Az utóbbi négy évben több mint 4000 történet érkezett a pályázatra.

Facebook: 100szobanBudapest

100 pályamű a legjobbakból 2017-ből (letölthető PDF) >>

A 2017-es pályázat 1. helyezettje

Bárdos Dávid: Albérlet kell 

Illusztráció: Soós Andrea

Albérletkell. Vegyünklakást. Nincsrápénzünk. Kérekhitelt. Nemfogszkapni. Háthamégis. Nemérimeg. Albérletkell. Körútmentén. Aztúldrága. Inkábbzugló. Zuglónemjó. Miértnemjó. Túlmesszevan. Közelacég. Denemnekem. Akkorhova. Inkábbújpest. Azmegnemszép. Vanottisszép. Nincsottsemmi. Akkorzugló. Kétszobakell. Inkábbhárom. Kettőelég. Ésagyerek? Mégnincsgyerek. Demajdhalesz. Megyünktovább. Jóleszkettő.
Kétszázezért? Mitgondoltál? Hogyezolcsóbb. Nemleszolcsóbb. Háthamégis. Mitszólszehhez? Csúnyaafal. Átfesthetjük. Inkábbmásat. Okémásat. Ezmostolcsó. Szépazerkély. Kicsikonyha. Demégpontjó. Sokarezsi. Nemleszolcsóbb. Próbáljukmeg.
Jóleszezitt. Szerintemis. Kellegyújágy. Nézünkholnap. Szőnyegiskell. Aztisveszünk. Holafazék. Milyenfazék. Aszéppiros. Adobozban. Nincsmárdoboz. Ottkelllenni. Denincsmártöbb. Otthonmaradt. Hogyhogyotthon? Anyáméknál. Aznemotthon. Hátakkormi? Ezazotthon. Mégszoknikell.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × 3 =

hirdetés