Ezeket olvassuk télen! Novemberi könyvpremierek. Válogatás

 A novemberi könyvújdonságok közül válogattunk.

 

Benedikty Béla: Názáreti

nazareti

A történelem legismertebb és legcsodálatosabb alakja tanulatlan ács lett volna? Aki írni-olvasni sem tud, de mindenkinél nagyobb hatással van az emberiségre kétezer éve? Akiről felnőttkoráig semmit nem tudunk, a későbbiekkel kapcsolatban pedig az Újszövetség ismertet meg velünk néhány, bűvésztrükknek tűnő cselekedetet, és sok, nem túl szellemes mondatot, amikkel tanított?
Ezért nem ölnek meg senkit. Ha elfogadjuk, hogy megszületett Názáretben (nem Betlehemben), és meghalt úgy, hogy elítélték és keresztre feszítették, akkor érdemes azt is tudni, milyen lehetett valójában. Mit tett, amiért gyűlölték és meg akarták ölni?

Benedikty Béla regénye egy Názáretben született fiú életéről szól kilenc és tizenkilenc éves kora között. Megkísérli a válaszadást a fenti kérdésekre.

Athenaeum Kiadó, 800 oldal, 125×200 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN 978 963 293 604 8

Bánó Attila: 44 meghökkentő eset a magyar történelemből – Becsület

44_meghokkento_eset

Bánó Attila számtalan érdekes, talán kevésbé ismert rejtélyes történettel szórakoztatta eddig olvasóit. Ebben a kötetben a szerző olyan furcsa tanulságos „valódi meséket” gyűjtött egy csokorba, amelyek egy-egy magyar történelmi személyiség hőstetteit mutatják be. Vajon mennyit számít manapság a becsület és mennyire volt ez természetes a régi időkben?

Megtudhatjuk, hogy Hédervári Dezső milyen furfangos módon mentette meg Károly Róbertet az élete árán a posadai csatában. Nyomozhatunk egy kicsit a szerzővel Anjou Mária rejtélyes halála kapcsán. Vajon egy koronás úrnőt magára hagyhattak a király távollétében? Vajon a rejtélyes lovas baleset valóban baleset volt? A kötet egy hatévszázados időutazás. Bánó Attila 44 történeten keresztül a becsület különböző aspektusait mutatja be. Igaz, hogy Hunyadi egy „dublőr” segítségével menekült meg? Hogy viszonyultak a paráznasághoz a korabeli uralkodók? Mátyás király miért törte össze a velencei üvegből kapott ajándékait? Miért harcoltak a patikusok az orvosok ellen az 1600-as években? Vajon mi járt annak a könyvnyomtatónak, aki kijavította a Biblia hibáit? Hogy halt ki a Zrínyi család? Vajon jól ítéljük meg az iszlám hatásait? Mit súg erről nekünk a történelem?

Mi lehetett az Ady Endre és Tisza István közötti ellentét valódi oka? Az érdekes kérdésekre sokszor meghökkentő vagy épp megdöbbentő válaszokat kaphatunk.

Athenaeum Kiadó, 400 oldal, 165×235 mm, keménytáblás, ISBN 978 963 293 589 8

Pilinszky János: Beszélgetések

pilinszky

Költészet, alkotás, hit, színház, zene a legfontosabb témái a Pilinszky-életműkiadás újabb kötetének, amely a költővel készített interjúk, beszélgetések gyűjteménye. A Beszélgetések huszonkét év után jelenik meg újra Hafner Zoltán gondozásában, bővített jegyzetekkel.

Magvető Kiadó, 480 oldal, 125 x 197 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 978 963 14 3389 0

Solymári Dániel – Pallós Tamás: Ferenc pápa útján

ferenc_papa_utjan

Egy szerény életvitelű jezsuita lépett a nyilvánosság elé 2013-ban. Bergoglio, az egykori Buenos Aires-i érsek ma Ferenc pápaként szól a tömegekhez. Hangja szelíd, de egyben határozott. Együttérez és irányt mutat: legyen szó társadalmi egyenlőtlenségről, menekültpolitikáról, vallási konfliktusokról. Kijelentéseire az egész világ odafigyel. Köztük az a tizenkét közéleti személyiség, aki tizenkét fejezetben, tizenkét nézőpontból közelíti meg a „reformok pápájának” gondolatait.
A könyvben megszólalnak: Bagdy Emőke, Beer Miklós, Fabiny Tamás, Farkas Beáta, Haranghy Csaba, Heller Ágnes, Köves Slomó, Kozma Imre, Oláh Jolán, Tulassay Tivadar, Várszegi Asztrik, Vizi E. Szilveszter
A kötet az első, magyar szerzők által készített teológiai-közéleti könyv Ferenc pápáról, amely a szentatya 80. születésnapjára jelenik meg.

Athenaeum Kiadó, 240 oldal, 160×235 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN 978 963 293 624 6

Gabriel García Márquez: Tizenkét vándor novella

marques_12_novella

A Tizenkét vándor novella helyszíne Európa: Barcelona, Genf, Róma és Párizs – de leginkább García Márquez világa. A kötetté összefűzött történetek spanyolul 1992-ben jelentek meg, magyarul 1998 óta olvashatóak Egry Katalin, Scholz László, Székács Vera és Szőnyi Ferenc remek fordításában.
Gabriel García Márquez (Aracataca, Kolumbia, 1927. március 6. – Mexikóváros, 2014. április 17.), a huszadik század egyik legvarázslatosabb írója. Pályafutását újságíróként kezdte, a világ a Száz év magány (1967) megjelenése után ismerte meg. 1982-ben kapott Nobel-díjat.

Fordította: Egry Katalin, Scholz László, Székács Vera, Szőnyi Ferenc

Magvető Kiadó, 200 oldal, 125 x 197 mm, keménytáblás, ISBN: 978 963 14 3430 9

Krasznahorkai László: Rombolás és bánat az Ég alatt (átdolgozott kiadás)

krasznahorkai_rombolas_es_banat_az_eg_alatt

A helyszín Kína, a könyv tárgya és alanya azonban megkerülhetetlenül az európai ember, a saját civilizációját krízisként megélő menekülő, akinek elsősorban saját szép új világát kell megértenie.

Krasznahorkai László a Rombolás és bánat az Ég alatt című dokumentumregényben 2002-ben tett útjáról adott lélegzetelállítóan izgalmas beszámolót. A főhős a klasszikus kínai kultúra forrásvidékén, a Yangce-torkolattól délre elterülő tartományokban kereste e magasrendű civilizáció nyomait. A hajdani Írástudók mai leszármazottaival beszélgetett: költőkkel és szerzetesekkel, festőkkel és kertművészekkel, divattervezőkkel és muzeológusokkal, irodalomtörténészekkel és könyvtárosokkal, s mindenkinek ugyanazt a kérdést tette fel, hogy ugyanis hová lett, miért omlott össze ez a klasszikus kínai kultúra, s mit kezdhet e veszteség súlya alatt a modern ember.

Magvető Kiadó, oldalszám 288, 145 x 240 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 978 963 14 3399 5

Mindszenty József: 1956. Írások a hagyatékból

mindszenty_jozsef

Az 1956-os forradalom és Mindszenty József neve szinte egybeforrt. De hogy mi is történt pontosan, hogyan látta a legfontosabb szemtanú az eseményeket, és egyáltalán: hogyan ítélte meg saját szerepét a szabadságharcban, az kiderül a jelen kötetből, mely a Mindszenty-hagyaték frissen feltárt anyagainak tematikus feldolgozását nyújtja.

Az orosz támadás idején még nem tudtunk a washingtoni táviratról Belgrádba. Arról sem, hogy Tito nyilatkozatai összevisszaságával szemben – bizalmasa szerint hozzájárult a magyar szabadságharc fegyveres leveréséhez. Kína követelte e habozó Moszkvában a szabadságharc elnyomását. Hruscsov később hozzáteszi: Bukarestben a csatlósok együttese is kívánta, de leghevesebben Románia és Csehszlovákia. Ezekről még szó lesz, 5000 tank, nehéztüzérség, bombázók és 200 000 katona bevetése lett a szabadságharc büntetése.

Szépmíves Könyvek, 336 oldal,  125 x 183 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 978 615 56 6216 4

Rejtő Jenő: A megtalált tragédia

rejto_jeno

„Az ember állandóan azt hiszi, hogy a hatalmas zápor perceken belül elmúlik. Az ember ezt három napig hiszi. Azután abbahagyja.”

A rejtélyes Rejtő. Akiről rengeteg sztori forog közszájon, ám a legtöbbet nem támasztja alá tényanyag, úgyszólván nincs is életrajza, csupán legendáriuma. Talán egyetlen más magyar művészről sem született annyi biográfiai anekdota, mint róla. A számos ismeretlen kisebb terjedelmű Rejtő-szöveget, levéltári dokumentumot, sajtómegjelenést és fotót tartalmazó emlékkötet egyik legnagyobb szenzációja a hagyatékból előkerült és most először publikált írások gyűjteménye, de emellett a szerelmi levelezése, ifjúkori versei is helyett kaptak a gazdag fotó- és képanyagot, valamint az eddigi legteljesebb bibliográfiát tartalmazó exkluzív kötetben.

Szépmíves Könyvek, 366 oldal,  185 x 204 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 978 615 56 6206 5

Törőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

torocsik-mari-beszelgetokonyv

Törőcsik Mari fesztelenül mesél, és mindketten tudják, mi is tudjuk, hogy az emlékezet néha botlik, szalajt. Nem is az itt a lényeg, hogy napra pontosan mi történt ennek a rendkívüli művésznek az életében, hanem – ahogy Bérczes László beszélgetőtárs mondja – azt keressük, ki az az ember, akit Törőcsik Marinak hívnak. Hogyan él, hogyan közlekedik az emberek között, hogyan gondolkodik. Hogyan tekint a világra. Sőt, bármilyen önző szándék, arra hívom az olvasót, hogy Mari tekintetével nézzen a világra, amikor ezzel a könyvvel találkozik. Azért akarom ezt, mert szerintem jó dolog így nézni a világra. Az az egyszerű mondat jut eszembe, amit Zsótér mondott a Brand kapcsán. Megmutatni egy embert. Ezt akarom. Egy embert, akit érdemes megmutatni.

Európa Könyvkiadó, 432 oldal, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 9789634054023

Nyáry Krisztián: Festői szerelmek

festoi_szerelmek

Picasso szeretőiről, a francia impresszionisták hölgytársaságáról vagy az 1920-as évek Párizsának körülrajongott múzsáiról, a világhírű festmények ihletőiről és főszereplőiről könyvek tucatjai születtek már. Az érzéki modellek, alkalmi szeretők és hűséges művészhitvesek joggal vonultak be a művészettörténet lapjaira, hiszen inspirálták, előre lendítették, sőt akár egy életen át támogatták egy-egy művész pályáját. A magyar festészet nagy múzsáiról, a háttérben álló művészfeleségekről vagy alkalmi szerelmekről alig tudunk valamit. Nyáry Krisztián új kötete, a Festői szerelmek most alkalmat teremt arra, hogy megismerjük a képeken feltűnő, a festő mögött álló, sokszor szerényen meghúzódó társakat, akik nélkül azonban minden másként alakult volna.

– Az írók és költők, akiknek a párkapcsolatairól korábban írtam, sokkal ismertebbek a festőknél, nem kellett elmesélnem róluk hol születtek, merre tanultak, mikor alkották a legfontosabb műveiket. Az ok is egyszerű: rajzórán nincsenek életrajzok. Egy átlagos középiskolás nem érettségizik művészettörténetből, így aztán meg sem kell tanulnia, hogy hívták Lotz Károly múzsáját vagy Ferenczy Károly feleségét. Ez nem is lenne baj, az azonban már probléma, hogy valószínűleg a legfontosabb nagybányai festőket sem tudná felsorolni. Míg a nyugatos költők közül hármat-négyet még az is meg tud nevezni, aki nem versekkel kel és fekszik, a Nyolcak festőinek nevét, akik épp olyan jelentőset alkottak, mint irodalmár társaik, a legtöbb érettségizett magyar ember nem tudná felidézni. (…)
Így aztán ebben a könyvben az egyes fejezetek hosszabbak, mint az Így szerettek ők történetei. (…) arra törekedtem, hogy a szerelmi történetek mellett az egyes művészek életrajzának legfontosabb pillanatait is elmeséljem.  

Nem művészettörténeti tanulmányokat írtam. Célom – ahogy a költők és írók esetében – most is elsősorban a szórakoztatás, és az, hogy az általam leírt történetekkel az életművekhez, azaz a képekhez is kedvet csináljak.

Corvina Kiadó, 248 oldal, 185 mm x 245 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN: 9789631363869

Rubin Eszter: Bagel

bagel

Kohav Virág Bagel boltjában a törzsvendégek sorsát ismerjük meg a regénnyé összeálló novellafüzért olvasva, amely a zsidóság, az iszlám, az istenkeresés, a szex, a gasztronómia, a gasztrománia és a húsevés filozófiai kérdéseit járja körül, sokszor szatirikus vagy abszurd módon új nézőpontokat mutatva.

Könnyen magunkra ismerhetünk a szereplőkben, akik mind keresnek valamit, valakit, de leginkább válaszokat próbálnak találni, a megoldás azonban mindig kívül esik az általuk megismerhető eseményhorizonton.

Rubin Eszter második kötete, a Bagel ott kezdődik, ahol Barhesz című első regénye véget ért. A korábban megismert családtagok azonban háttérbe vonulnak és új karakterek lépnek színre, így a Bagel önálló történetként is olvasható.

Athenaeum Kiadó,  208 oldal, 124×183 mm, keménytáblás védőborítóval, ISBN 978 963 293 579 9

Ízek, imák, szerelmek nyomában

Izek_imak_szerelmek_nyomaban_borito.indd

Az Ízek, imák, szerelmek olvasók millióit indította el olyasfajta úton, pályán, ami gyökeresen változtatta meg addigi életüket és gondolkodásukat. A Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában megjelent tisztelgő kötet szerzői erről a fordulatról számolnak be írásaikban: utakat kerestek és találtak, sokszor olyanokat, amelyekről sosem gondolták volna, hogy lehetséges, és az útkeresés során magukat, legjobb énjüket is megtalálták.

Cartaphilus Könyvkiadó, 125x200x20 mm, 240 oldal

Erich Maria Remarque: Éjszaka Lisszabonban

covers_414046

Erich Maria Remarque 1962-es műve egyszerre megrázó erejű történet Európa egyik legsötétebb időszakáról és szenvedélyes állásfoglalás az egyetemes béke és a szolidaritás eszméi mellett. Kivételes regény, amely méltó főhajtás a második világháború alatt emigrációba kényszerült tömegek emléke előtt.

Alexandra Kiadó, 143x213x23 mm, 256 oldal

Elizabeth Hoyt: A sötétség hercege

a_sotetseg_hercege

Maximus Batten tizennégy évesen válik Wakefield hercegévé, miután szüleit egy rablás során kegyetlenül meggyilkolják. A férfi azóta járja St. Giles utcáit, és harcol a bűn ellen; reménykedve, hogy egyszer bosszút állhat. Egy sötét éjjel két hölgy segítségére siet, kimenekítve őket az erőszakoskodók karmai közül, amikor elkapja az egyik nő bátor, meg nem alkuvó pillantását. Mi lakozhat a szelíd vonások, az egyszerű, barna ruha mögött, ha a nő tekintete ennyire beszédesen erőt sugárzó?
Artemis Greaves úgy érzi, a sorsa gúzsba köti: társalkodónőként mosolyog, végszavaz, támogat és segít, de rendre csak a második, a harmadik vagy a leghátsó sorból. Mindig a társadalmi elvárásoknak megfelelően. Mindennek ellenére Artemis független nő, aki képes magához édesgetni egy herceg kutyáit; hölgyhöz nem illő módon, cipőit levetve hajnali sétát tenni a herceg birtokán… és megzsarolni a férfit. Egy herceget, a St. Giles-i kísértetet. Azzal azonban nem számol, hogy a köztük fellobbanó szenvedély fenekestül felforgathatja mindkettejük életét…

Elizabeth Hoyt könyve két olyan ember szerelméről szól, akiknek gyerekkoruk óta óriási felelősség nyomja a vállát; óvatosak, valódi arcukat harcos természetük mögé rejtik.

Képesek-e arra, hogy az álarcukat levetve megmutassák a másiknak valódi lényüket, kivívva ezzel a maguk és egymás boldogságát?

General Press, 320 oldal, 137×197, füles kartonált kötés, ISBN: 978 963 643 921 7

Katherine Webb: Az angol lány

az_angol_lany

A kezdő régész, Joan Seabrook gyermekkori álma végre beteljesedni látszik, amikor lehetősége nyílik arra, hogy ellátogasson Maszkat ősi városába. A lány egy tragédia elől menekül Angliából Ománba, ahol reményei szerint végre feltárhatja a sivatagi erőd, Dzsabrín titkait.

Omán azonban a múltban ragadt – a kemény és rejtélyes országban épp harcok folynak, így hát nem hagyhatja el Maszkat környékét, és a kutatásra sem kap engedélyt. A lány csalódottságát csak az enyhíti, hogy megismerkedhet gyermekkori példaképével, a híres felfedezővel, Maude Vickeryvel, aki súlyos titkot hordoz. A két nő közötti barátság egyre jobban elmélyül, és Joan mindinkább Maude történeteinek a bűvkörébe kerül. Felizzik benne az idős asszony meséi által felkeltett kalandvágy, és szinte elemészti a sóvárgás, hogy végre elsőként léphessen olyan földre, ahol nyugati ember még sosem járt. Mindezzel azonban olyan eseménysort indít el, amely végül talán katasztrófához vezet…

General Press, 392 oldal, 137×197 mm, füles kartonált kötés, ISBN: 978 963 643 922 4

Oravecz Imre: Máshogy mindenki más

„lehunyom a szemem,
és Pisti azt hiszi,
hogy nem látom,
és tényleg nem látom”

oravecz_imre

Minden gyerek költő, mert másképp látja a világot. Ezt mutatja meg nekünk Oravecz Imre kisgyerekeknek és a körülöttük élő felnőtteknek szóló remek kötete, a Máshogy mindenki más. Igazi 21. századi könyv, szinte hihetetlen, hogy majd negyven éve született. Az új kiadáshoz Szalma Edit festett csodálatos képeket.

Magvető Kiadó, 48 oldal, 140 x 187 mm, keménytáblás, ISBN: 978 963 14 3446 0

Mariam Gates: Jó éjt jóga – Elalvást segítő esti mese pózról pózra

joejt_joga

A gyönyörű illusztrációkkal ellátott mesekönyv játékos formában vezeti be a gyerekeket a jóga világába. Az esti rituálé részeként elvégzett egyszerű, mesébe ágyazott gyakorlatsor megnyugtat, ellazít, és segít mély, pihentető álomba merülni. Gyakorlásával megalapozhatjuk gyermekünkben a jóga szeretetét, és egy olyan eszközt adhatunk a kezébe, amely egész életében hasznára lesz a belső egyensúly megteremtésében és helyreállításában. A szerző több évtizedes tapasztalattal rendelkező pedagógus és gyermekjóga-oktató, aki játékos-mesés formában, a természet megszemélyesített képeit használva tanít meg 11 egyszerű, alapvető jógapózt. A könyv négyéves kortól ajánlott.

Kulcslyuk Kiadó, 36 oldal, ISBN 978-615-5281-39-6

Kemény Kristóf: Puskás Öcsi – A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai. Focista leszek én is!
puskas_ocsi_mesesorozat 
 

Amíg a legendás focista kalandos gyerekkoráról szóló mesekönyvsorozat előző részében Öcsi és Cucu annak is örült, ha pályára engedik őket a nagyok, most már a kis Puskás a csapatkapitány a Lipták-grundon…
A Puskás Ferenc gyerekkorát bemutató mesekönyvsorozat nyitó kötete a vártnál is nagyobb sikert aratott, így a készítők egyértelmű szándéka volt, hogy a több ezres olvasótábor tagjai még idén kézbe vehessék a Puskás Öcsi – A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai című könyv második részét.

A Focista leszek én is! alcímmel megjelenő kötetben a cseperedő Öcsi és barátai egyre több zsiványságban vesznek részt, és több olyan új szereplő is felbukkan a történetekben, akik befolyással voltak Puskás Ferenc páratlan pályafutására. A sztorik felgöngyölítésében ismét Szöllősi György évtizedes kutatómunkája, a Bozsik család elbeszélései, no és Puskás Éva (Puskás Ferenc húga) emlékei segítették Kemény Kristóf szerzőt és Mayer Tamás illusztrátort.

„Élmény volt feleleveníteni, majd visszaolvasni azokat a történeteket, melyek már-már feledésbe merültek Öcsi kapcsán – mondta Puskás Éva –, az pedig külön megható és nagy boldogsággal tölt el, hogy csupa kedves visszajelzést kaptunk, és rengeteg gyerek ismerte meg közös gyermekkorunkat, életünk fontos időszakát.

Szeretném, ha sok fiatal példát venne a testvéremről, aki sosem ismert lehetetlent.”

Alexandra Kiadó, 64 oldal

Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett

pasztohyandras_akiseger

Egy bájosan szívmelengető, és finom humorral átszőtt, klasszikus meseregényeket idéző történet egy kisegérről, aki majdnem hős lett. Na meg persze a barátságról és a szeretetről is sokat tanulhatunk a kisállatok izgalmas kalandjai során.
A Pásztohy András fejében megszületett szövevényes mesét Pásztohy Panka imádnivaló rajzai teszik teljessé. Magával ragadó történet, amit nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek sem akarnak majd letenni.

Manó Könyvek, 232 oldal, 163 x 238 mm, keménytáblás, ISBN: 978 963 4032 77 9

Az év természetfotói – Magyarország 2016

az-ev-termeszetfotoi-2016_b1

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 2016-ban immár huszonnegyedik alkalommal írta ki fotópályázatát. A Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2016 pályázatra beérkezett több mint háromezer pályamű minden eddiginél magasabb színvonala ezúttal is igazolja, hogy a magyar természetfotózás nem véletlenül tartozik a világ élvonalába. A pályázati képanyagból ad gazdag ízelítőt a képes kiadvány.

Alexandra Kiadó, 245x245x18, 192 oldal

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + tizennégy =

hirdetés