Készítsd fel kertedet a télre!

Milyen teendők várnak ránk a kertben késő ősszel? A talajtakarási, metszési, tisztítási munkálatok ebben a szezonban is fontosak, hiszen megvédik a kertben áttelelő növényeket, és a talaj lakóit a zord időjárástól.

Talajtakarás

Talajtakarót az évelőkhöz, cserjékhez és az emelt ágyásokhoz tűlevelekből, apróra vágott levelekből, vesszőkből halmozhatunk. A lehullott faleveleket érdemes a fa alatt hagyni, így azok mulcsként szolgálhatnak a törzs körül. Ez megvédi mind a növény gyökérérzetét, mind a talajt a szélsőséges hőmérséklet-változástól, a téli fagyástól és olvadástól.

Fontos, hogy plusz réteg talajtakarást helyezzünk ki a növények köré a következő hónapokra. A rágcsálók fészkelését figyelembe véve a talaj fagyása után töltsük fel a téli (5-10 centiméteres) talajtakarót.

Fotó: www2.fiskars.com

Teendők havazás idején

A hó egyaránt védi és veszélyezteti a növényeket. A hó talajtakaró funkciót is tölthet be. Azonban a nagy hóhalmok súlya alatt megtörhetnek az örökzöldek. Ezeket a hókupacokat le kell rázni a meghajlott ágakról, főként, ha csemetéről van szó.

A vesszőket húzó jégcseppeket azonban nem szabad leszakítani, inkább törjük le őket, vagy várjuk meg még olvadnak.

Évelők

Vágjuk vissza az elszárazd szárakat, hogy a fagy és a különböző kártevők, betegségek ne roncsolják a növényt az év ezen szakaszában.

Az örökzöldeket is meg kell metszeni, ha azokon beteg részek vannak. Az eltávolított egészséges növényi részeket a növény körül hagyhatjuk vagy a komposzthalomra tegyük.

A beteg leveleket, ágakat pedig dobjuk ki a szemétbe, vagy égessük el.

Fotó: www.bayweekly.com

Fák, cserjék

Átültetéssel is megóvhatjuk a fiatal egyedeket. Helyezzük őket szélvédett helyre még a fagy beállta előtt.

A rágcsálóktól, kártevőktől úgy védhetjük meg a fiatal fákat, hogy dróthálót tekerünk a törzs köré. A bokrokat körülkeríthetjük textil ponyvával is.

Nyitókép: www.pembertonvalleyrealestate.com

Írta: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =

hirdetés