Diókrémes copfos kifli
Máktöltelékkel is elkészíthetjük ezt a kiadós, dekoratív kiflit, a mákos töltelék ugyanúgy készül, mint a diós változat.
Hozzávalók (10 db tenyérnyi kiflihez)
A tésztához
50 dkg liszt
4-5 ek olaj
1 tojás
1 nagy csipet só
2,5 dl tej
1⁄2 kocka élesztő
5 ek porcukor
1 tk vanília kivonat
A töltelékhez
20 dkg darált dió
5-6 ek porcukor
2-3 ek mazsola
1 tk fahéj
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja és 1⁄2 citrom leve
5-6 ek meleg tej (amennyit a dió felvesz)
Elkészítés
Az élesztőt kevés cukorral kézmeleg tejben felfuttatjuk. Egy mélyebb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék porcukrot, a sót, a vanília kivonatot és az olajat, valamint ráütjük a tojás sárgáját. Végül hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd sima és rugalmas tésztát gyúrunk, amit meleg helyen legalább 40 percig kelesztünk.
A töltelékhez a diót összekeverjük a porcukorral, ráreszeljük az alaposan megmosott citrom héját, majd hozzáfacsarjuk a levét is, vigyázva, hogy mag ne kerüljön a töltelékbe. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és a fahéjat, valamint ízlés szerint beledobhatunk néhány evőkanál mazsolát is. A töltelékhez annyi meleg tejet adjunk, hogy azt sűrű krémmé tudjuk kikeverni.
A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, amiből 1-2 mm vastag, ovális formát nyújtunk.
A copfhoz a tésztakorongok egyik felét három részre osztjuk és befonjuk. A tészta másik oldalára kerül egy evőkanál töltelék, amit kifli alakban feltekerünk, így a copf a kifli tetejére kerül, melynek végét szépen aláhajtunk.
A kifliket további 20 percig kelesztjük, majd lekenjük a kimaradt tojásfehérjével és előmelegített 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütünk.
Tipp
A diós töltelék helyett készíthetünk pl. mákosat is, ekkor azonos súlyú darált mákot használjunk a dió helyett.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.