Akkor is nevelhetünk zöldségnövényeket, ha nincs konyhakertünk

Balkonokon, erkély nélküli lakásokban is nevelhetők magról fűszer- és zöldségnövények, a kis helyigényű növényeket Balkonveteményes | Konyhakert a városban c. cikkünkben ismertettük. Mutatós, kisebb edényekben magról nevelhetünk például metélőpetrezselymet vagy turbolyát – lakásban tartva az év bármely időszakában -, összeállításunkban ezt a két klasszikus fűszernövényt mutatjuk be.

Turbolya (fenti kép)

A turbolya (Anthriscus cerefolium) magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk.

Felhasználása: a turbolya a francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.

Gyógyhatása: teája vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer.

 

Metélőpetrezselyem, vagy levélpetrezselyem

petrezselyem600_400

A levélpetrezselyem vagy metélőpetrezselyem közkedvelt fűszer- és dísznövény, a petrezselyem (Petroselinum nemzetség) egyik alaptípusa. Két faját termesztik: a fodros metélőpetrezselymet (Petroselinum crispum) és a simalevelű metélőpetrezselymet (Petroselinum neapolitanum), mindkettőt kizárólag a lombjáért, amely a gyökérpetrezselyeménél dúsabb, dekoratívabb. (A fotón a simalevelű változat látható.)

Cserépbe ültetve nemcsak díszíti a lakást, hanem hasznos is a téli vitaminszegény hónapokban. Szabadföldbe már február végétől ültethető, az ilyen korai vetést május végétől szedhetjük. Egy-egy bokor kétharmadát tőből kitörve gyűjtsük!

Felhasználása: használhatjuk levesek, szendvicsek, hidegtálak, de bármely étel ízesítésére, díszítésére. A fodros metélőpetrezselyem illóolaj-tartalma kisebb mint a simalevelűé, ezért lehetőleg nyers állapotban fogyasztják vagy csak a főzés, sütés végén teszik az ételbe.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc + tizennyolc =

hirdetés