Árnyékol, takar, szépít: hasznos tippek sövénykerítés telepítéséhez

Ha családi házas övezetben járunk, szinte mindenhol fém- vagy fakerítést látunk. A nagyobb takarást biztosító, erődítményjellegű kerítések inkább csak a városokban jellemzőek; szebbek, és ugyanolyan diszkréciót biztosítanak a terméskő, tégla, beton stb. alapú kerítések, melyek felső része lehet fa, fém, esetleg míves kovácsoltvas. A variációk számra végtelen. A rendszeres gondozást igénylő zárt növényfal látványos megoldás: a sövénykerítés szebbé teszi környezetünket, megszűri a levegőt a portól, csökkenti az utcáról beszűrődő zajt. A sövényfalhoz alkalmas növényeket tavasszal célszerű telepíteni – két évbe is beletelhet, mire a növény összefüggő, sűrű zöld falat alkot.

Az áprilistól kora nyárig tartó időszak ideális a növények telepítéséhez. Néhány masszív oszlop, léc és jól tartó drótháló szükséges a sövénykerítés kialakításához – ezekhez rögzíthetjük a növényeket. (A sövény nemcsak a kerítéshez rögzítve, hanem mögötte is futhat.) Mérjük le a kerítés hosszát, hogy a kertészetben segíteni tudjanak, hány tő növényre lesz szükség (a tőtávolság a növény jellegzetességétől függ). Az ültetőgödrök helyét gondosan kell kialakítani, s tápanyagban gazdag földdel megtölteni, hogy a növény jól fejlődhessen. A telepítést követő hetekben – főleg kánikulában – naponta locsolni kell a növényeket; szabályozható, automata öntözőrendszert is üzembe állíthatunk erre a célra; esővízgyűjtőre vagy kerti csapra csatlakoztatott csepegtetőcsöveket is elhelyezhetünk a töveknél, így folyamatos és kiegyenlített lesz a vízutánpótlás. Az első időszakban, amíg a növény meg nem erősödik, rendszeresen gondoskodni kell a tápanyag-utánpótlásról (trágyázásról). Metszeni ekkor még nem kell a sövényt, csak alakítgatni. Növénytől függően a második, harmadik évtől igényelnek rendszeres metszést.

Sövényfalat kertben is kialakíthatunk, hangulatos térelválasztó, természetes árnyékoló.

Inspiráló megoldások

soveny1

bambusz

Az örökzöld bambusz fagytűrő változatai nálunk is áttelelnek. Gyorsan terjeszkedik, magasra nő, gondozására ezért kiemelt figyelmet kell fordítani

soveny3

A szépen gondozott, metszett sövény természetes, szép térhatároló a kertben

soveny4

Természetes, stílusos

sovenyszegely

Szép megoldás – szegély sövénynövényből

Még több fotó >>

 

Milyen növény alkalmas sövénykerítéshez?

Sövény

Milyen növények alkalmasak sövénykerítés kialakításához?

Célszerű erőteljes növekedésű fagytűrő örökzöldek közül választani. Az utóbbi időszakban csodasövényként hallhatunk egy szil fajtáról, amely valóban alkalmas sövényhez, gyorsan megnő. Jók a fagyal- és a ciprusfajták, a babérmeggy, a bukszus, a tuja. Orgonából is kialakítható sövénykerítés, sőt, borostyánból (képünkön) is. Utóbbi intenzíven nő és könnyen továbbterjed, rendszeres gondozást igényel.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × 4 =

hirdetés