Ha elmúlik karácsony. Gyakorlati tippek földlabdás fenyő kiültetéséhez

A hagyomány szerint január 6-án, Vízkereszt napján ér véget a karácsonyi ünnepkör. A vágott fenyők komposztként végzik, a műfenyők pedig becsomagolva várják a következő esztendő végét. Az élő örökzöldekkel több teendők lehet, mivel gondoskodni kell fennmaradásukról.

A hagyománytól eltérően lehetőségünk van arra, hogy a gyökeres fenyőt hetekkel később, vagy akár tavasszal ültessük ki. Ez esetben a fát legfeljebb 10-12 napig tartsuk a szobában, mivel a meleg környezetben károsodhat.

A fenyőt fagymentes, széltől védett, kellően napos helyre tegyük. A növény azonban nem helyezhető ki közvetlenül a melegből a hűvösre. Először a szobánál hűvösebb helyre kell tennünk egy-két napra, ezt követően kerülhet a kertbe, ahol a fagyok beköszöntével szigeteléssel kell megakadályozni a gyökerek károsodását, ilyenkor érdemes például rongyokkal befedni a konténert.

A mínuszok beálltáig gondoskodnunk kell a növény megfelelő vízellátottságáról is, ezért másfél-kéthetente locsoljuk meg.

Gyakorlati tanácsok fenyőültetéshez

A fenyőfa kiültetésének első lépése a megfelelő hely kiválasztása. Ekkor kell gondolnunk arra, hogy a fa terebélyesedni fog az évek során, ezért ne telepítsük épület, vagy fák közvetlen közelébe. A csemetének szánt ültetőgödröt a háztól és kerti utaktól legalább két méter távolságra ássuk ki. A gödör legyen kétszer olyan mély és széles, mint az edény.

A növény kihelyezése előtt béleljük ki trágyával, komposzttal az ültető gödröt. Ezt követően emeljük ki a konténerből a fát úgy, hogy a lehető legtöbb föld maradjon a gyökérzeten, majd tegyük a gödörbe. A fa helyzete akkor megfelelő, ha földlabdájának felső része a talajjal egy szintbe kerül. Utolsó lépésként rögzítsük a fát a kiásott földdel és locsolás előtt tömörítsük a talajt a törzs körül.

A fenyőt begyökeresedésig csapadékmentes időben hetente meg kell öntözni. A gyökérzetet a kertben is védenünk kell a fagyoktól, ezért 2-3 centiméteres rétegben fedjük be a korona méretének megfelelő területet valamilyen talajtakaróval.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 18 =

hirdetés