Kedvenc könyv a könyvespolcról. Dr. Orángutay Tivadar. Vámos Miklós gyöngybetűkkel írt meséje

Húsz hónapos volt a kisfiam, amikor Vámos Miklós könyvét hazavittem egy nagykörúti könyvesboltból. Önmagában is szórakoztató – egy majomcsaládról, annak is a legifjabb sarjáról, ifj. Orángutay Tivadarról szól -, de ami igazán különlegessé teszi az az, hogy…

A kis majom magára találásának humorosan megírt története komoly üzenettel bír.

Arra tanítja a gyerekeket, hogy nem mindig kell ám utánozni a felnőtteket. Hogy nem mindig hiba, ha eltévesztjük az arányokat. Hogy nem mindig érdemes kijavítani, ha valamit a kelleténél nagyobbnak vagy kisebbnek rajzolunk. Mert a világ nemcsak olyan, amilyennek látszik, hanem olyan is, amilyennek képzeljük.

A fiam elsős, szeptember óta ismerkedik a betűkkel. Ír és olvas. A történetet régebben sokszor felolvastam neki – szereti -, most újra elővettem a könyvet a gyöngybetűi miatt.

Vámos Miklós a kötet utószavában így fogalmaz: Emlékeztem, milyen izgalmas volt fölfedezni, hogy a betűk nem csupán érdekes rajzok, hanem összeolvasható jelek, amelyek szavakat adnak ki. Amikor aztán megtanítottak írni az iskolában, még jobban élveztem, hogy én is játszhatom a betűkkel. Abban az időben a nagybetűket pirossal kellett írnunk, ahogy ebben a könyvben láthatod. Minthogy emlékeztem erre, megkértünk egy kedves tanítónőt, Sipos Zsuzsa nénit, akinek igen szép gyerekírása volt, írja le ő az én írógépen készített szövegemet, hadd lássák a gyerekek olyannak, ahogyan nekik kell írniuk az iskolában.

Így is lehet tanítani. A történet főhőse, ifj. Orángutai Tivadar, akinek a családjában mindenki legalább doktor, de inkább professzor vagy akadémikus, végül rajztanár lett. Olyan, aki nagyon-nagyon szereti a gyerekeket, jól ért a nyelvükön, és nagyra értékeli varázslatos fantáziavilágukat. Akár a szerző – a könyv ezért is nagyon szerethető.

Kiadó: Ab Ovo. Illusztrációk: Banga Ferenc, ISBN: 963 9378 51 8

 

hirdetés
1 válasz
  1. Máté Zsuzsanna
    Máté Zsuzsanna says:

    Tetszik az egész, egy mondat kivételével: “hadd lássák a gyerekek olyannak, ahogyan nekik kell írniuk az iskolában.” Miért kellene mindenkinek gyöngybetűkkel írni? Tud egy gyerek egyáltalán ilyen szépen írni? Most hogy ezt írom,előjött egy emlék kisiskolás koromból: nagyon igyekeztem az írás órán, de sose kaptam ötöst. Nagyon szomorú voltam emiatt, mert mindent beleadtam.És utólag visszanézve az írásomat elég szép volt. De valóban , nem volt ilyen szép, mint a tanítónéni írása.

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 + négy =

hirdetés