Abbázia El Caminója: Lungomare. Voloskótól Opátián át Lovranig végigfotóztuk a 12 kilométer hosszú tengerparti sétányt (2.)

A Balatonról 4-5 óra alatt érhető el autóval az Isztriai-félsziget, azon belül is a Kvarner-öböl. Senj környéke és a Krk-sziget mellett Opátiát és a környező tengerparti településeket keresik fel a legtöbben ebben a térségben. Opátia – Abbázia – már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is népszerű nyaralóhely volt, közelségük miatt a horvát tengerpartok ma is népszerűek a tengeri élményre vágyó magyarok körében. Az Adria Horvátország északi részein is kristálytiszta, szabad strandok sokasága várja a víz és a nap szerelmeseit.

A mediterrán hangulatú kis halászfaluból, Voloskóból indul a 12 kilométer hosszú tengerparti sétány, a Lungomare, amely a 1889-1911 között épült, és Opatiján, Ičićin át egészen Lovranig vezet.

A Lungomare olasz eredetű szó, jelentése hosszú tenger. Lenyűgöző a növényzet sokfélesége, békebeli építészeti kincsekben is gyönyörködhetünk. A hatalmas gondozott kertekkel rendelkező villaépületek mellett erős kontrasztot jelentenek a XX. századi szocreál, beton építmények és kissé lepukkant strandok, lassan megy végbe a felszámolásuk, felújításuk, de érződik az igyekezet. Egyre több az újonnan létesült modern szálloda és az igényes medencés strand – idén is megvalósultak komoly fejlesztések a sétány útvonalán, többek között négy csillagos hotel is létesült Ičićiben.

Aki hamisítatlan mediterrán élményre vágyik a Lungomarét végigjárva, az sem csalódik – zegzugos kis utcákra lel, hangulatos öreg házakra, gondozott virágoskertekre, szőlőlugasokra. A tengerparti sétány két és fél óra alatt végigjárható kényelmesen, közben padokon megpihenve gyönyörködhetünk a tenger látványában – a túrára érdemes akár egy teljes napot rászánni. Közben számtalan helyen megmártózhatunk a tengerben, vannak nagy szabad strandok – elkülönített kutyastrandok is -, és vendéglátó egységekből sincs hiány.

A képek a tengerparti sétány Ičići és Lovran közötti részét mutatják be, a Volosko, Opatia, Ičići szakaszon készült felvételek az előző összeállításban láthatók

A fotók kattintva nyithatók meg nagy méretben

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + tizenhat =

hirdetés