Piacok, hangulatok, Salzburg

Ha külföldön járunk, lehetőleg reggeli programként érdemes beiktatni a helyi piaco(ka)t is. Nagyon hangulatosak! A piaci portyázás alkalmával megismerhetjük az ország, régió kulináris jellegzetességeit, közben meg is jutalmazhatjuk magunkat friss, ínycsiklandozó finomságokkal. Aliz beszámolója, Salzburgból.

Mindig nagy barátságban voltam a piacokkal, szeretem a levegőben keveredő illatokat, a barátságos néniket, bácsikat, akik a portékáikat kínálják. Bizonyos ételeket kizárólag a piacon kívánok meg. Ezekért soha máskor nem szoktam megállni. A piacon viszont akkor is, ha már mindkét kezem foglalt  a teli szatyroktól. Ilyen étel például a lángos.

Az utazásaim alkalmával legalább egy reggelen erőt veszek magamon, korán kelek, csak azért, hogy sétát tegyek a helyi piacon. A kavalkád, emberforgatag, friss zöldségek, gyümölcsök sokasága, friss, illatos pékáruk, a kolbászok és sajtok többet elárulnak számomra az ott élőkről, mint egy útikönyv.

Salzburgban a Mirabell palota szomszédságában akadtam egy bájos piacra. A tér minden szegletét kihasználták a helyi árusok. Nem csak zöldségféléket, hanem kenyeret, pékárut és hús is találtam mindenféle változatban. Újdonságként hatott, hogy a levesbetét olyan, mint a mi húsos rétesünk. Frissen préselt olajat, házi borokat is árultak a piacon.

Több asztalnál kínáltak apró falatkákat, s ha nem is vásároltunk mindenből, nagyon örültek az elismerő, kedves szavaknak is. Egy ilyen piacon kezdett reggel után – eltelve friss élményekkel, illatokkal, sok mosolyt bezsebelve – csak jó napod lehet. Ha teheted, próbáld ki!

Fotók, szöveg: Tisóczki Aliz

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 17 =

hirdetés