Piacok, hangulatok, Salzburg
Ha külföldön járunk, lehetőleg reggeli programként érdemes beiktatni a helyi piaco(ka)t is. Nagyon hangulatosak! A piaci portyázás alkalmával megismerhetjük az ország, régió kulináris jellegzetességeit, közben meg is jutalmazhatjuk magunkat friss, ínycsiklandozó finomságokkal. Aliz beszámolója, Salzburgból.
Mindig nagy barátságban voltam a piacokkal, szeretem a levegőben keveredő illatokat, a barátságos néniket, bácsikat, akik a portékáikat kínálják. Bizonyos ételeket kizárólag a piacon kívánok meg. Ezekért soha máskor nem szoktam megállni. A piacon viszont akkor is, ha már mindkét kezem foglalt a teli szatyroktól. Ilyen étel például a lángos.
Az utazásaim alkalmával legalább egy reggelen erőt veszek magamon, korán kelek, csak azért, hogy sétát tegyek a helyi piacon. A kavalkád, emberforgatag, friss zöldségek, gyümölcsök sokasága, friss, illatos pékáruk, a kolbászok és sajtok többet elárulnak számomra az ott élőkről, mint egy útikönyv.
Salzburgban a Mirabell palota szomszédságában akadtam egy bájos piacra. A tér minden szegletét kihasználták a helyi árusok. Nem csak zöldségféléket, hanem kenyeret, pékárut és hús is találtam mindenféle változatban. Újdonságként hatott, hogy a levesbetét olyan, mint a mi húsos rétesünk. Frissen préselt olajat, házi borokat is árultak a piacon.
Több asztalnál kínáltak apró falatkákat, s ha nem is vásároltunk mindenből, nagyon örültek az elismerő, kedves szavaknak is. Egy ilyen piacon kezdett reggel után – eltelve friss élményekkel, illatokkal, sok mosolyt bezsebelve – csak jó napod lehet. Ha teheted, próbáld ki!
Fotók, szöveg: Tisóczki Aliz
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.