A természet rejtett hálózata, Az állatok érzelmi élete. Két remek kötet A fák titkos élete c. sikerkönyv szerzőjétől

A fák titkos élete az elmúlt évek egyik legnagyobb tudományos bestsellere volt. Szerzője, Peter Wohlleben német erdész könyvében feltárta, mennyivel többet rejt az erdő annál, mint amit sejtünk róla. Hasonlóan jó fogadtatásra talált az Érted a fák beszédét? című gyerekkönyv, amelyben Wohlleben a kisebbek számára is tapinthatóvá teszi az erdő varázsát. (A két könyv ismertetője a cikk alatt található.)

Ezúttal két újabb remek kiadványt ajánlunk a szerzőtől. Az állatok érzelmi élete – Szeretet, gyász, együttérzés – egy rejtett világ csodái c. könyvben Wohlleben a tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait, megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe.

Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet?

Peter Wohlleben nézőpontja – vállaltan – erősen szubjektív, megállapításainak egy részét a tudomány még nem igazolta, könyvének üzenete azonban egyértelmű: az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk. Az állatok érzelmi élete lenyűgöző, egyben igazi szemléletformáló olvasmány.

A 232 oldalas könyv a Park Kiadó gondozásában, Balázs István fordításában.

A természet rejtett hálózata – Felhőt csináló fák, nefelejcsek és hangyakalács c. kötet is számos érdekességet tartogat. A szerző példákon keresztül mutatja be, milyen bámulatos kölcsönhatás és összjáték zajlik a növények és az állatok között.

Hogyan épül fel a természet hatalmas óraműve, melyben minden „fogaskeréknek” megvan a maga helye és szerepe? És mi történik, ha ez a finoman kiegyensúlyozott rendszer megbillen? Mi a jobb: ha az ember „segíti” a természetet, hogy helyreálljon ez az egyensúly, vagy ellenkezőleg, ha békén hagyja?

– Kertünkben nyaranta megszámlálhatatlanul sok nefelejcs virágzik. Kéretlenül benyomulnak a veteményesünkbe is, ahol aztán makacsul megtelepednek. És mivel olyan szépek, többnyire békén hagyjuk őket. A nefelejcs azonban csak azért lehet ilyen sikeres, mert van egy csapat kis szövetségese: a hangyák – olvasható a könyvben. – A hangyák nem feltétlenül rajonganak a virágokért, legalábbis nem a szépségükért vannak oda. Sokkal inkább az éhség hajtja őket a virágokhoz, amelyek csak akkor válnak érdekessé számukra, amikor magot hoznak. A magok úgy néznek ki, hogy láttukra a hangyáknak összefut a szájukban a nyál. Kívülről ugyanis egy elaioszóma (magyarul hangyakalács) réteg borítja őket, amely olyan, mint egy süteménymorzsa. Az apró állatkák a finomságot elrágcsálják, a tulajdonképpeni mag pedig megmarad.

A könyv 2018. novemberében jelent meg magyar nyelven a Park Kiadó gondozásában, Malyáta Eszter fordításában.

A szerzőről

Peter Wohlleben portréfotóját Tobias Wohlleben készítette

Peter Wohlleben már kisgyermekként természetvédő akart lenni. Erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott, és napjainkban az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításán munkálkodik. Számos tévéműsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet; több, erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője. A fák titkos élete magyarul 2016-ban jelent meg először, és azóta több mint 10 000 példány kelt el belőle.

A könyvek a Park Kiadó weboldalán rendelhetők >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − tizenhét =

hirdetés