Vaníliás-fahéjas köleskása mézes mákliszttel, aszalt vörösáfonyával
A köles régóta ismert alapanyaga a magyar (népi) konyhának is, az utóbbi években újra divatba jött. Rendkívül gazdag tápanyagokban, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, élelmi rosttal, ezért az ún. szuperételek közé sorolják. Lúgosító hatású gluténmentes gabonaféle. Könnyen elkészíthető és sokféle módon felhasználható: levesbetétként, salátához keverve, köretként, desszertként stb. fogyasztható. Kását is készíthetünk belőle, az ízesítéssel bátran kísérletezhetünk.
Hozzávalók 3-4 személyre
1 pohár (2 dl) köles
1 pohár víz
2 pohár tej
csipetnyi só
méz ízlés szerint
fél vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 kk vaníliakivonat
1 kisebb fahéjrúd vagy 2-3 szem kardamom
1 ek tejszín vagy vanília ízű pudingpor (elhagyható)
Elkészítés
A kölest víz és a tej keverékében, a mézzel, sóval, vaníliával, fahéjrúddal vagy kardamommal közepes lángon főzzük kb. 15 percig – időnként keverjük meg -, majd a főzésidő végén szedjük ki a kardamom szemeket vagy a fahéjrudat a kölesből, keverjük hozzá a pudingport; 1-2 perc múlva vegyük le a tűzről és fedő alatt hagyjuk kis ideig pihenni.
A kölespuding akkor jó, ha nem száraz. Adagolhatjuk pohárba is rétegelve – mi mákliszttel, kevés mézzel és vörös áfonyával ízesítettük, s meglocsoltuk kevés málnaszörppel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.