Vaníliás-fahéjas köleskása mézes mákliszttel, aszalt vörösáfonyával

koleskasa600

A köles régóta ismert alapanyaga a magyar (népi) konyhának is, az utóbbi években újra divatba jött. Rendkívül gazdag tápanyagokban, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, élelmi rosttal, ezért az ún. szuperételek közé sorolják. Lúgosító hatású gluténmentes gabonaféle. Könnyen elkészíthető és sokféle módon felhasználható: levesbetétként, salátához keverve, köretként, desszertként stb. fogyasztható. Kását is készíthetünk belőle, az ízesítéssel bátran kísérletezhetünk.

Hozzávalók 3-4 személyre

1 pohár (2 dl) köles

1 pohár víz

2 pohár tej

csipetnyi só

méz ízlés szerint

fél vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 kk vaníliakivonat 

1 kisebb fahéjrúd vagy 2-3 szem kardamom

1 ek tejszín vagy vanília ízű pudingpor (elhagyható)

koleskasa1

Elkészítés

A kölest víz és a tej keverékében, a mézzel, sóval, vaníliával, fahéjrúddal vagy kardamommal közepes lángon főzzük kb. 15 percig – időnként keverjük meg -, majd a főzésidő végén szedjük ki a kardamom szemeket vagy a fahéjrudat a kölesből, keverjük hozzá a pudingport; 1-2 perc múlva vegyük le a tűzről és fedő alatt hagyjuk kis ideig pihenni. 

A kölespuding akkor jó, ha nem száraz. Adagolhatjuk pohárba is rétegelve – mi mákliszttel, kevés mézzel és vörös áfonyával ízesítettük, s meglocsoltuk kevés málnaszörppel.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + 15 =

hirdetés