Alkoss magadból! Kreatív zenfirkák. A doodle rajzstílus kikapcsol és felszabadít

Sokan elmondhatják magukról, hogy az iskolában – főleg unalmas órák alatt – előszeretettel rajzolgattak a füzetükbe. Van, aki az iskolapadból kikerülve sem hagyott fel ezzel a szokással, ösztönösen rajzolgat, firkálgat mondjuk az irodában telefonálás, értekezlet stb. közben. 

A világszerte népszerű doodle rajzstílus ehhez az ösztönszerű spontán alkotáshoz áll a legközelebb, bár vannak szabályszerűségei, rendkívül laza, bohém és szabad, nem véletlenül becézik a műfajt zenfirkának. 

A doodle rajzok különböző elemek és minták kombinációjából állnak össze részletgazdag harmonikus egésszé. Összetett, különleges képek hozhatók létre könnyed stílusban ezzel a technikával. Nem árt hozzá rajzkészség, de nem elengedhetetlen feltétel, azok is bátran megpróbálkozhatnak vele, akik nem éreznek magukban rajztehetséget. A doodle vonalrajzok színezhetők, de önmagukban, fekete-fehérben is tetszetősek. Tűfilccel, vastagabb filctollal egyaránt kanyaríthatók cirádás kompozíciók.

Mit jelent a zenrajz, zenfirka, zentangle? 

Olyan rajzstílus, mely által a kompozíció teljesen különböző minták sokaságából áll össze egy egésszé. A minták szabadon váltakoznak és ismétlődnek, minden az alkotóra van bízva.

Miért zen? A szóösszetétel arra utal, hogy a rajzolás több, mint kreatív időtöltés! Segíti az elmélyülést, a befelé fordulást. A szabad rajzolás majdnem ugyanazt az élményt adja, mint a színezés – kikapcsol, ellazít -, de sokkal szabadabb annál. Míg a színezhető számítógépes grafikákba mindenki másként lehelhet életet a választott színek, eszközök segítségével, addig

a doodle a színezőkhöz képest az önkifejezés netovábbja, hisz maga a rajz is egyedi alkotás, ami ki is színezhető.

Ezeknek a rajzoknak nem kell tökéletesnek lenniük. Érdemes kísérletezgetni azzal, hogy milyen motívumok jönnek ki belőlünk spontán. Ha (a lazán vehető) szabályok szerint szeretnénk zenfirkálni, ismerjük meg a doodle-rajzokon leggyakrabban feltűnő motívumokat! Néhány példa:

doodle, rajztechnika

rajztechnika, doodle

Egyszerűbb kompozíciók kezdőknek – 3 számítógépes grafika doodle stílusban:

Aki már eleget gyakorolta és nem bírja megunni, poszter méretű rajzokat is készíthet. Emma Carey világtérképe 100 óra alatt készült el.

Van, akit a zenfirka fanatizál. Doodle Man képes mindent telerajzolni a stílusában, ha úgy adódik, akár egy szobát is.

Ha tetszik, kezdj bele! Csak nyerhetsz vele.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + egy =

hirdetés