Citromszirup, ahogy a koreaiak készítik
Hideg időben forró teába, nyáron hűsítő limonádéhoz, sőt, húsételek ízesítéséhez is felhasználható a citromszirup. Voltaképpen a friss citromokat tartósítják cukorral ezzel az egyszerű eljárással. A lemon chung a koreai konyha egyik jellegzetes ízesítője, fűszere. A citromszirup sterilizált zárt üvegben hónapokig eláll minőségromlás nélkül.
Hozzávalók
citrom és kristálycukor 1:1 arányban (a citrom tömegével megegyező a hozzáadott cukor mennyisége)
Elkészítés
A legjobb a kezeletlen citrom hozzá. Ha vegyszerrel kezelt citromból készül, szódabikarbónával, majd durvább szemű sóval dörzsölik át a citromokat, ezzel a módszerrel távolítják el a vegyszermaradványokat és a viaszos réteget.
A citromok alsó és felső részét levágják, majd éles késsel vékonyra szeletelik. A magokat el kell távolítani, mert keserű ízt adhat a szirupnak.
A citromot ezután nyakonöntik a kristálycukorral, alaposan összeforgatják, majd befőttes üveg(ek)be adagolják (érdemes kisebb üvegeket megtölteni vele). Az üveget lezárva 5-7 napig szobahőmérsékleten tárolják, időnként összerázzák, majd ezután mehet a hűtőbe. A felbontott cukorszirup hűtést igényel.
Videó a készítésről
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.