Ízletes immunerősítő szirup: gyömbéres-citromos méz
Immunerősítő elixírnek tartják, fogyasztását főleg légúti megbetegedések megelőzésére vagy legyőzésére ajánlják, de pusztán az ízélmény miatt is elkészíthető; kifejezetten ízletes szirupot alkot a méz, gyömbér és citrom elegye.
Csak biocitromot tegyünk bele héjastól, alapos tisztítás után! A bolti citromok héja vegyi anyagokat tartalmaz, gombaölő szereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket, a citromhéj fogyasztása ezért nem ajánlott. Vannak üzletek, ahol a vásárlók figyelmét felhívják erre, a citrusok mellé feliratos táblákat helyeznek, de a legtöbb helyen nincs erre vonatkozó figyelmeztetés. És sokan nem is figyelnek erre vagy nem veszik komolyan, a vegyszerrel kezelt citrushéjat belereszelik süteményekbe, kandírozzák vagy felhasználják italokhoz stb.
Hozzávalók a sziruphoz
Esetünkben 200 g mézbe két egész citrom került és tíz kb. centi gyömbér meghámozva, apróra vágva. A citrom külső héját eltávolítottuk – meghámoztuk – és vékonyra szeleteltük.
Szerves mézet ajánlanak hozzá. Mi virágmézből készítettük. Korábbi összeállításunkban ismertettük a különböző mézfajták hatásait.
A gyömbéres citromos mézet kanalas orvosságként lehet használni, egy-egy evőkanálnyi mennyiséget fogyasszunk belőle naponta (nagyon jó hurutoldó).
Teába is keverhetjük. Ezzel kapcsolatban pedig két dolgot célszerű figyelembe venni: a citrom C-vitamin tartalma és a méz értékes enzimjei magas hőmérséklet hatására elbomlanak, ezért mézet, citromot ne tegyünk forró teába! A másik megfontolandó tipp Szabó Gyuri bácsi – bükki füvesembertől: ne fém kanalat használjunk, hanem lehetőleg fakanalat, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.