„Segíteni az elesetteken nem is annyira nehéz.” KórházSuli. Tanulnak és tanítanak: önkéntesek a beteg gyerekekért

Az emberek jók, csak kell nekik mutatni valamit, aminek értelme van!

A KórházSuli kezdeményezés egy fájdalmas, nehéz helyzetről és az arra adott válaszról szól: tartósan beteg gyermekekről, akik kórházban vagy az otthonukban, a világtól elszigetelve élnek. Sokszor hónapokig, sőt, végeláthatatlan ideig a gyógyulás a legfontosabb, s ehhez képest minden elveszíti jelentőségét: az iskola, az osztály, a tanulás, egy idő után a barátok, a kortársak is. Csakhogy sokszor éppen ezek a külső keretek segítik a felépülést, kapaszkodót jelentenek abba a világba, ahol minden rendben van, ahol nincs fájdalom, orvos, gyógyszer, aggódás…

Egy 2014-es évi adat szerint Magyarországon 1500 gyerek szorul tartós betegápolásra, ők magántanulóként követik az iskolai tananyagot. Habár a jogszabály szerint heti 10 órában az iskoláknak biztosítani kellene számukra a tanítás feltételeit, a valóság az, hogy kevesen tudnak élni ezzel a lehetőséggel. Sokszor nincs pedagógus, aki ki tudna járni a gyerekhez, de az is gyakori eset, hogy a gyerek állapota nem teszi lehetővé a rendszeres tanulást. Gyakori, hogy a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy mi jár a beteg gyereknek, mit kérhetnek az iskolától.

A KórházSuli ezt a hiányt szeretné pótolni. Középiskolások, egyetemisták és felnőtt önkéntesek segítségével biztosítja a rendszeres tanulást, a kapcsolattartást a beteg diákokkal.

Tóthné Almássy Monika kórházpedagógus pontosan tudja, milyen súlyos következményekkel jár, ha a gyerek hosszú ideig kimarad az iskolából.

– A semmi felé vezető utat soha nem szereti az ember, de ha van út, ami a semmiből vezet valahová, azon szívesen elindulnak, még akkor is, ha ott sok feladat vár rájuk – fogalmaz.

Az önkéntes munkán alapuló rendszer néhány éve indult. Nem engedi a beteg gyerekeket kiesni az iskolából, elszakadni a diáktársaktól. Folyamatosan fejlődik, alakul. Berczelédi Réka kémia-biológia szakos tanár a rendszer egyik hajtómotorja, 3 éve koordinálja az iskolai közösségi szolgálatot az Eötvös József Gimnáziumban, ezen keresztül ismerte meg a civil kezdeményezést. Ma már elmondható, hogy az Eötvös József Gimnáziumból kerülnek ki a KórházSuli első önkéntesei, a Kommandósok, akik tanáraik segítségével szervezik és fejlesztik tovább a mozgalmat. Réka úgy látja, hogy a KórházSuli és az önkéntes munka lassan megfertőzi a kollégákat, a diákokat.

– Rendkívüli érzés, hogy nemcsak álmodozunk, hanem valóban lehet segíteni – mondja Réka.

A KórházSuliban minden önkéntesnek megvan a maga feladata, amiért csakis ő felel. A középiskolások a beteg gyerekek számára tananyagot fejlesztenek. Amikor érkezik egy speciális, a beteg gyermek igényeire szabott kérés, a kis csapatokban dolgozó segítő diákok előveszik a megfelelő tankönyveket, közelebb hozzák a tananyagot, de úgy, hogy elrejtenek a leckében néhány személyes biztató szót, fotót, néha filmet készítenek, hogy kedvet csináljanak a toldalékokhoz, a kétismeretes egyenletekhez. Az egyetemisták személyesen is találkoznak a beteg gyerekekkel, de ezt megelőzi egy felkészülés, hiszen fontos, hogy a segítő és a beteg egyaránt pozitív élményként élje meg a találkozást.

Ferenczi Bálint a KórházSuli egyik önkéntese szerint „Segíteni az elesetteken nem is annyira nehéz. Bele kell fektetni energiát, de ha valaki akar valamit, azt könnyen el lehet érni. Vannak olyan sztereotípiák, hogy az emberek fásultak, hogy semmi sem érdekli őket, de én pont az ellenkezőjét látom. Talán az önkéntesség kezd beépülni a köztudatba, a társadalomba.”

– Sok jó embert ismerünk meg, ami erősíti a hitemet abban, hogy az emberek jók, csak kell nekik mutatni valamit, aminek értelme van. Szinte alig találok szavakat, hogy mennyire megható az önfeláldozás, amit tapasztalok magunk körül. A növekedéssel együtt meg kell maradnunk hitelesnek, személyesnek, szerethetőnek, hogy minden egyes szereplő azt érezhesse, hogy személy szerint neki jó, amit csinál – összegezte a KórházSuli helyzetét Tóthné Almássy Monika.

A KórházSuli egyike azoknak a programoknak, amelyeket a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány védjegyével minősítette és felkarolt

KórházSuli a Facebookon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + tizenkilenc =

hirdetés