A britek kedvenc sós felfújtja: Yorkshire pudding
A Yorkshire pudding (Yorkie) a hagyományos Sunday Roast egyik fontos eleme Angliában. Egy hagyományos brit vasárnapi ebéd sült húsból, ropogós sült krumpliból, zöldségekből, Yorkshire puddingból és barna mártásból (gravy) áll. A klasszikus menüt kínáló brit pubokban és éttermekben is elérhető.
A semleges ízű Yorkshire pudding ízre és állagban talán az égetett tésztához hasonlít a legjobban. Sós felfújtnak is nevezhetjük, de az állaga más. A nevével ellentétben nem puding, hanem sűrű palacsintatésztából készített tészta, amely belül üreges. Hússal, zöldségekkel, mártással töltik meg, de létezik kolbászos Yorkshire pudding is, ami egy külön fogás. Reggelire vagy desszertnek is előszeretettel készítik édes változatban, lekvárral, mézzel, friss gyümölcsszósszal kínálva is nagyon finom.
Gyorsan összeállítható.
Hozzávalók 4 darabos muffinformához
2 egész tojás
1 dl tej (legalább 2,8%-os)
10 dkg finomliszt
csipetnyi só
kb. 1 dl étolaj
Elkészítése
A tojásokat egy keverőtálba kézi habverővel verjük fel, majd öntsük hozzá a tejet és keverjük egyneművé. Ezután adjuk hozzá a sót, a lisztet és keverjük csomómentesre. Sűrű tésztát kapunk.
A muffinformát nem kell kibélelni. Öntsünk a formába olajat viszonylag bőségesen (3-4 milliméter magasan érjen az olaj), majd tegyük sütőbe és forrósítsuk fel az olajat. Óvatosan vegyük ki és a forró olajra töltsük a sűrű masszát úgy, hogy a muffinformát teljesen kitöltse.
Óvatos mozdulattal tegyük vissza a sütőbe és 225 Celsius-fokon süssük 30 percig. A tészta sütés közben a triplájára nő és ropogós kérget képez.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni és óvatosan szedjük ki – tompa kés segítségével – a muffinformákból a puddingot.
Tetszés szerint ízesíthetjük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.