A marokkói harira receptje ihlette: csicseriborsós-zöldséges ragu
Az afrikai harira – eredetileg marokkói leves - receptje, újragondolva. Tartalmas egytálétel, érdemes elkészíteni!
Hozzávalók
125 g csicseriborsó
50 g lencse
1 közepes fej hagyma
5 cikk fokhagyma
1 paprika
3-4 vékonyabb répa
1 nagyobb karalábé
(fagyasztott) zöldbab
paradicsomlé
kókuszzsír vagy olaj
szójaszósz
csili vagy chayennei bors
só, bors
kurkuma
fahéj
koriander
2 ek (nád)cukor
petrezselyemzöld
1 ek kukoricaliszt
üvegtészta vagy cérnametélt
Elkészítés
A hüvelyeseket éjszakára beáztattam, majd leszűrtem, leöblítettem, és sós vízben addig főztem, amíg megpuhult a borsó (kb. fél óra). Ekkor leszűrtem és félretettem a levét.
Kevés szójaszószos olajon, fedő alatt megpároltam a szeletekre vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, répát és a kis kockákra vágott karalábét, valamint a zöldbabot. Hozzáadtam a fűszereket, felöntöttem kevés csicseriborsó lével, és pár percig még puhítottam a zöldségeket.
Egy nagy edényben összekevertem a csicseriborsót, lencsét, a zöldségeket, felöntöttem a paradicsomlével, és felforraltam. Hozzáadtam a petrezselyemzöld egy részét.
Kevés csicseriborsó lében elkevertem a kukoricalisztet, aztán fokozatosan a leveshez öntöttem (ettől sűrűvé, bársonyos állagúvá válik). Beletettem a tésztát, és további 5 percig forraltam, majd megszórtam a maradék petrezselyemzölddel. Kukoricás abonettel, vagy más ropogós kenyérrel tálalható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.