Mennyei török édesség: így készül a baklava

Nálunk is egyre több helyen kapható baklava, főleg a török éttermekben. Tömény, gejl sütemény – egy szelet is elég belőle -, de kiadós, és nagyon-nagyon finom. Számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható, nemcsak a törökök és az arabok, hanem a görögök, örmények, bolgárok is a hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta az alapja, amit dióval, mandulával vagy pisztáciával töltenek meg (kókusszal is készíthető), és cukorral vagy mézzel ízesítenek. Íme, a recept, fázisfotókkal!

Hozzávalók a cukorsziruphoz

3 bögre cukor

2 bögre víz

2 fahéj rúd

1/2 citrom

1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliáscukor

1-5 evőkanál rózsavíz, ízlés szerint (elhagyható)

 

Hozzávalók a tésztához és a töltelékhez

2 csomag réteslap

kb. 1,5 bögre olvasztott vaj (réteslapok kenéséhez)

kb. 80 dkg durvára vágott dió, mandula, pisztácia vegyesen

kb. 1,5 bögre zsemlemorzsa (elhagyható, de takarékossági szempontok miatt a töltelék egy részét helyettesíthetjük is vele)

2-3 evőkanál cukor

3 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

1 kávéskanál őrölt kardamom

1/2 tk. őrölt kardamom

 

Elkészítés

Sűrű cukorszirupot főzünk a hozzávalókból.

Egy tűzálló tálat vagy tepsit 2 félbehajtott réteslappal bélelünk ki, ecsettel olvasztott vajat kenünk rá, majd megszórjuk a durvára vágott, fűszeres, cukros dió, mandula, pisztácia keverékével. Két félbehajtott réteslappal befedjük, a réteslapra olvasztott vajat kenünk, és rászórjuk a diós-mandulás keveréket; ezt ismételjük mindaddig, amíg a réteslap el nem fogy.

A rétegelt tésztát sütés előtt éles késsel felszeleteljük. Lassan sütjük: 150 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt sül át.

Az aranybarnára sült baklavára végül egyenletesen rálocsoljuk a cukorszirupot.

Másnap érdemes fogyasztani, ekkora éri el a megfelelő állagot és érnek össze az ízei.

 Fotók: www.hatsonetoughcookie.com

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + nyolc =

hirdetés