Mennyei török édesség: így készül a baklava
Nálunk is egyre több helyen kapható baklava, főleg a török éttermekben. Tömény, gejl sütemény – egy szelet is elég belőle -, de kiadós, és nagyon-nagyon finom. Számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható, nemcsak a törökök és az arabok, hanem a görögök, örmények, bolgárok is a hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta az alapja, amit dióval, mandulával vagy pisztáciával töltenek meg (kókusszal is készíthető), és cukorral vagy mézzel ízesítenek. Íme, a recept, fázisfotókkal!
Hozzávalók a cukorsziruphoz
3 bögre cukor
2 bögre víz
2 fahéj rúd
1/2 citrom
1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliáscukor
1-5 evőkanál rózsavíz, ízlés szerint (elhagyható)
Hozzávalók a tésztához és a töltelékhez
2 csomag réteslap
kb. 1,5 bögre olvasztott vaj (réteslapok kenéséhez)
kb. 80 dkg durvára vágott dió, mandula, pisztácia vegyesen
kb. 1,5 bögre zsemlemorzsa (elhagyható, de takarékossági szempontok miatt a töltelék egy részét helyettesíthetjük is vele)
2-3 evőkanál cukor
3 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt kardamom
1/2 tk. őrölt kardamom
Elkészítés
Sűrű cukorszirupot főzünk a hozzávalókból.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit 2 félbehajtott réteslappal bélelünk ki, ecsettel olvasztott vajat kenünk rá, majd megszórjuk a durvára vágott, fűszeres, cukros dió, mandula, pisztácia keverékével. Két félbehajtott réteslappal befedjük, a réteslapra olvasztott vajat kenünk, és rászórjuk a diós-mandulás keveréket; ezt ismételjük mindaddig, amíg a réteslap el nem fogy.
A rétegelt tésztát sütés előtt éles késsel felszeleteljük. Lassan sütjük: 150 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt sül át.
Az aranybarnára sült baklavára végül egyenletesen rálocsoljuk a cukorszirupot.
Másnap érdemes fogyasztani, ekkora éri el a megfelelő állagot és érnek össze az ízei.
Fotók: www.hatsonetoughcookie.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.