Tzatziki saláta, ahogy szerkesztőnk készíti
Ahogy beköszönt a nyári meleg, a testesebb ételek helyett jobban esnek a könnyebb falatok, saláták, behűtött gyümölcsök. A tradicionálisan görögök és törökök által készített tzatziki saláta is tökéletes választás! Sokféle recept van forgalomban, az alábbi receptet azoknak ajánljuk, akik a klasszikus tzatzikit szeretnénk elkészíteni. Behűtve az igazi! Sültek, grill ételek mellé kínálhatjuk, de magában, fokhagymás-olívás pirítósra kanalazva is fogyaszthatjuk. Olívabogyót és pirított diót is kínálhatunk mellé.
Hozzávalók 4 személyre
2 kígyóuborka meghámozva, lereszelve
1/2 kg (500 ml) görög joghurt
5-6 gerezd zúzott fokhagyma
3.4 ek extra szűz olívaolaj
egy csokor apróra vágott kapor (vagy mentalevél)
kevés só
1 ek fehérborecet (ha nincs kéznél, akkor egy tk 10%-os ételecet)
Elkészítés
Először készítsük el a salátaszószt: az olajat és az ecetet keverjük alaposan össze egy közepes tálban, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, végül a görög joghurtot. Sózzuk, majd keverjük hozzá az apróra vágott kaprot is. Tegyük pár órára a hútőbe.
A meghámozott, lereszelt uborkát sózzuk meg és hagyjuk kb. 20 percig állni, ezután alaposan nyomkodjuk ki, majd keverjük a kihűtött salátaszószhoz. Fogyasztásig hűtőben tároljuk!
Fotó: Kamran Aydinov/Freepik
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.