Látványos és finom: képviselőfánk-torta
Sokan szeretjük a képviselőfánkot. Létezik tortaváltozata is – s bár a fotó alapján bonyolultnak tűnhet, nagyon gyorsan összeállítható. Aki nem szívesen süt ilyen melegben, készen kapható gyümölcstorta-lappal is elkészítheti. Gyöngyitől kaptuk a receptet.
Hozzávalók a piskóta alaphoz
3-4 tojás
3-4 evőkanál liszt
3-4 evőkanál cukor
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók töltelékhez, díszítéshez
Kb. 8 db képviselőfánk-tészta (hipermarketekben készen kapható)
1 csomag krémes alapkrém, a tasakon feltüntetett módon 7-8 dl tej hozzáadásával elkészítve (ha kevesebb tejet teszünk bele, keményebb lesz a tészta)
½ liter tejszín, 2 tasak habfixálóval, 1 tasak vaníliás cukorral felverve
10- 15 dkg kristálycukor
Elkészítés
Három vagy négy tojásból piskóta alapot sütünk, sütőpapírral bélelt tortasütő formában. A piskóta nagyon egyszerűen elkészíthető, mindenki ismeri, aki a konyhában otthonosan mozog (süt-főz).
Piskóta
A három tojássárgáját különválasztjuk a fehérjéktől; külön tálba tesszük őket. Először a tojásfehérjékből kemény habot verünk (olyan keménységűre, hogy ne csússzon ki belőle a hab, ha az edényt felfordítjuk).
Tipp: ha a tojás hideg, keményebb lesz a hab.
A tojáshab elkészítését követően a tojássárgákat verjük fel: a sárgákhoz 3 evőkanál cukrot, 1 vaníliás cukrot adunk, és felverjük gépi habverővel. Ha már szép sima, hozzáadjuk a 3 evőkanál lisztet és 1/2 csomag sütőport. A legjobb, ha a sütőport a liszthez keverjük előtte. A piskótát 180 fokon előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Krémes, tejszínhabos töltelék
Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémes tölteléket.
Ha megsült a tészta, a piskótalapot kiborítjuk a formából, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, majd a piskótát visszatesszük a tortaformába.
A kihűlt piskótára egyenletesen rákenjük a krémet, majd a kemény tejszínhabot.
A képviselőfánk-tésztákat kettévágjuk, felső részüket szépen elrendezzük a hab tetején.
Karamell bevonat
Végezetül aranyszínűre pirítjuk a kristálycukrot, 3 csepp citromlevet cseppentünk bele. Pár percig várunk, hogy ne legyen forró, s kanállal rálocsoljuk a tortára. Ha kezd a cukor megdermedni, vékony karamellszálakat húzhatunk kanállal a torta felületén, a látványos bevonattal válik a képviselőfánk-torta igazán különlegessé.
Tálalás előtt tartsuk a tortát a hűtőben!
Tipp: pirított cukor helyett csokibevonót is csorgathatunk a torta tetejére!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.