Divat és tradíció: sminkmester tippjei hennafestéshez

A hennafestés nálunk egészen mást jelent, mint azokban az arab vagy afrikai országokban, ahol még a mai napig szigorú tradíciók szerint festik. A kért és kedvelt minták évente változnak.

A tavasz -nyár a hennafestés kiemelt időszaka. Míg a korábbi években inkább a hölgyek vették igénybe ezt a szolgáltatást, most már a férfiak is nagyobb számban keresnek meg hennás elképzelésekkel.

A legtöbb kérés egy leendő tetoválás elkészítése hennával, hogy az illető el tudja képzelni magán a mintát. Kíváncsi rá, hogy egyáltalán tetszik-e a bőrén a választott minta és együtt tudna-e élni vele a hétköznapokban. Ezek általában nonfiguratív képek, jelek vagy szimbólumok, esetleg feliratok. Aki ékszer helyettesítésére vagy csak szépítő szándékkal festet hennát, általában indiai indás motívumokat, virágokat választ.

Két fajta henna létezik, a barna és a fekete. A henna a növény arab nevéből származik, a jelentése: áldott.

A barna színű henna, a növény finomra őrölt leveleiből kevert henna pasztával készül. Természetes anyag, a bőrt először narancs árnyalatra színezi, ami aztán 24 óra alatt bebarnul. A fekete henna természetes eljárásokkal sötétített henna,ami allergiát okozhat, ezért használata nagyobb körültekintést igényel.

Érdemesebb szakemberre bízni a festést, mint otthon kísérletezni esetleg ismeretlen eredetű anyagokkal. A hennafestés után is vannak teendők, hogyan lehet megőrizni a festés tartósságát.

Sokszor keresnek meg a menyasszonyok fehér színű henna kéréssel, az minden esetben testfestékkel készül, nem henna. A másik gyakori kérés, hogy szemhéjtus helyett, szájkontúr stb. fessünk hennát, azt sem lehet az illóolajok és egyéb anyagok miatt. Sajnos mi nehezen jutunk friss hennához, volt szerencsém látni frissen őrölt, gyönyörű zöld színű hennát Egyiptomban és Törökországban és szomorúan állapítottam meg, hogy a henna igazi hazája sajnos tőlünk messze van.

Magosi Beáta kozmetikus mester, sminkmester, hennafestő www.beasmink.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat − kilenc =

hirdetés