Füstölt sajtos pogácsa snidlinggel, friss bazsalikommal
Friss fűszernövényekkel ízesített füstölt sajtos pogácsa. Nagyon finom, a tésztája leveles, foszlós.
Hozzávalók
45 dkg liszt
2 tk só
12 dkg füstölt sajt
18 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl tej
1 kk cukor
1 csokor snidling
1 kis marék friss bazsalikom
1 kk fehér bors
10 dkg füstölt sajt (szóráshoz)
4 dkg vaj (kenéshez)
Elkészítés
Az élesztőt langyos, cukros tejben futtasd fel, a lisztet mérd ki egy közepes keverőtálba.
A fűszernövényeket vágd apróra. A sajtot reszeld le. A vajat kockázd fel és hagyd szobahőmérsékleten állni, hogy egy kicsit megpuhuljon.
Add a liszthez az élesztős tejet, a vajat, sót, a borsot, üss bele egy tojást és kezd el összedolgozni. Borítsd lisztezett felületre, gyúrd ruganyos tésztává. A munkafelületet enyhén lisztezd, hogy a tészta ne ragadjon le.
Ha már összeállt a tészta, a fűszernövényeket dolgozd a masszába.
A tésztát letakarva pihentesd 1 órán át.
Pihentetés után nyújtsd kb. kétujjnyi vastagra, kend meg olvasztott vajjal, szórd meg reszelt sajttal és hajtogasd össze. Ezt a műveletet ismételd meg kétszer.
Egy-egy hajtogatás között hagyd kis ideig pihenni a tésztát, így lesz finom leveles és foszlós a pogácsád.
Kisebb pogácsaszaggatóval szaggasd ki, kend meg a tetejüket olvasztott vajjal és szórd meg reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd pirosra. Sütési idő 20-25 perc.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.