Zöldséges bulgur
A bulgur a török éttermekből sokaknak lehet ismerős. Török rizsnek is nevezik. Előállítása: még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára törik. Többféle méretben kapható: van fél vagy egész búzaszemekből álló, és búzadara finomságúra tört változata is. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, gyorsan elkészíthető. Sokoldalúan felhasználható: saláták dúsításához, rizs helyett fasírthoz, húsgombóchoz, köretnek. Húsos, húsmentes egytálétel is készíthető belőle. A zöldséges bulgur receptjét ismertetjük.
Hozzávalók 2 személyre
1 bögre (2,5 dl) bulgur
1 közepes sárgarépa apró kockákra vágva
1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
fél kápia paprika apróra vágva
1 bögre zöldborsó (friss vagy mirelit)
2-3 ek olívaolaj
száraz chili paprika fele apróra törve (vagy chili pehely) – elhagyható
só ízlés szerint
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát olajon kezdjük dinsztelni, ha kezd pirulni, adjuk hozzá az apróra kockázott répát és a kápia paprikát. Pár percig pároljuk, majd keverjük hozzá a bulgurt. Öntsük fel 2 bögre hideg vízzel. Sózzuk, morzsoljuk bele a chilit és fedő alatt közepes hőfokon pároljuk kb. 15 percig, amíg a bulgur a vizet fel nem szívja. A végén adjuk hozzá a zöldborsót és az apróra vágott petrezselymet, keverjük össze és pároljuk pár percig.
Ha húsos változatban készíténk: a vöröshagymával együtt kezdjük pirítani az apróra vágott csirkemellet (megszórhatjuk piros paprikával), majd ugyanúgy készítsük el, ahogy a fenti leírásban szerepel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.