Mángold főzelék
A mángold – spenótféle – alapköretnek számít a horvát éttermekben, főtt felkockázott burgonyával vagy krumplipürével elegyítve kínálják. Nálunk nem különösebben terjedt el, de mivel nemcsak egészséges, hanem finom is, érdemes köretként beiktatni, főleg szezonban. Főzeléket is készíthetünk belőle, akár a spenótból.
Hozzávalók
1 csokor mángold – kb. 15 nagy levél
3-5 gerezd zúzott fokhagyma (ízlés szerint)
2 dkg vaj
1 ek liszt
200 ml főzőtejszín
só, fehér bors
Elkészítés
A megmosott, vastag szárától megszabadított mángoldot sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Kb. egy deci főzőlevet hagyjunk az edényben és botmixerrel pürésítsük.
Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk fehéredésig, majd tegyük hozzá a zúzott fokhagymát és rövid ideig kevergessük, majd öntsük fel az egészet a tejszín felével. Keverjük csomómentesre, és adjuk hozzá a pürésített mángoldot, a maradék tejszínt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Forraljuk össze, és kész is.
Feltét: vékonyra vágott sült tojás és főtt burgonya. Fasírttal is kínálható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.