Mángold főzelék

A mángold – spenótféle – alapköretnek számít a horvát éttermekben, főtt felkockázott burgonyával vagy krumplipürével elegyítve kínálják. Nálunk nem különösebben terjedt el, de mivel nemcsak egészséges, hanem finom is, érdemes köretként beiktatni, főleg szezonban. Főzeléket is készíthetünk belőle, akár a spenótból.

Hozzávalók

1 csokor mángold – kb. 15 nagy levél

3-5 gerezd zúzott fokhagyma (ízlés szerint)

2 dkg vaj

1 ek liszt

200 ml főzőtejszín

só, fehér bors

Elkészítés

A megmosott, vastag szárától megszabadított mángoldot sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Kb. egy deci főzőlevet hagyjunk az edényben és botmixerrel pürésítsük.

Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk fehéredésig, majd tegyük hozzá a zúzott fokhagymát és rövid ideig kevergessük, majd öntsük fel az egészet a tejszín felével. Keverjük csomómentesre, és adjuk hozzá a pürésített mángoldot, a maradék tejszínt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Forraljuk össze, és kész is.

Feltét: vékonyra vágott sült tojás és főtt burgonya. Fasírttal is kínálható.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három − 2 =

hirdetés