Csekkold a macsekot! Egy könyv, ami segít házi kedvenced valódi természetének megismerésében

Történt, hogy a Kossuth Kiadó játékot hirdetett a Facebook oldalán, cicatartóknak. Fotót kellett kommentben küldeni a kis kedvencről. Beneveztem; Cirmit gyakran lefotózom, a magazin Facebook oldaláról is ismerős lehet többeknek. Meglepetésemre a közel 300 fotó közül Cirmit sorsolták ki a 3 nyertes egyikeként. Megnyertük a Csekkold a macsekot! c. könyvet, így közelebb jutottam ahhoz, hogy megismerjem cicánk valódi természetét.

A könyv kilenc személyiségtesztet tartalmaz, ami számomra újdonságként hatott; pedig laikusként is érzékelhetjük, akár kutya-, akár cicatartók vagyunk (vagy más állatunk van), hogy a háziasított állatoknak van saját karakterük, eltérő a vérmérsékletük, nem egyformák (a karakterekre jó sztorit lehet építeni, gondoljunk csak a Macskafogóra vagy A kis kedvencek titkos élete c. animációs filmre).

A mi macskánk ivartalanított nőstény, pár hetes korában egy vidéki alomból került hozzánk; már akkor feltűnt, milyen jó természete van. Kifejezetten kedves, szelíd és gazdáihoz (is) ragaszkodó jószág; idegenekkel szemben kissé tartózkodó. Jól tűri, amikor a gyerekek dögönyözik, soha nem fújt még senkire, nem pofozkodik, mint ahogy időnként a videókon látni a vehemensebb macskák heves reakcióit… Kíváncsivá tett, mit mond a könyv Cirmi személyiségéről. Melyik típus lehet a kilencből?

A szerző, Alison Davies több mint 20 éve él együtt macskákkal, és legalább ennyi éve ír is róluk. A könyv illusztrátora Alissa Levy (@levysfriends), rajzai kifejezetten szerethetőek, nem nélkülözik a humort, grafikái hűen visszaadják a cicák jellegzetességeit, legyen szó pihenésről, szunyókálásról, sziesztáról, alvásról, ejtőzésről, szendergésről stb. Na jó, aktív percekről, csínytevésekről és játékos cicákról is készült néhány rajz…

A szerző öt macskatípust különböztet meg:

 • szorongó (idegeskedésre hajlamos, szerény és félénk)
 • közvetlen (aktív, nyitott és kíváncsi, folyton a szórakozáson jár az esze)
 • uralkodó (mindig tudja, mit akar, időnként agresszív)
 • lobbanékony (kalandvágyó, nyugtalan és vakmerő)
 • alkalmazkodó (könnyen fejezi ki a szeretetét, szelíd és barátságos)

A 9 személyiségteszt segít beazonosítani, hogy a házi kedvenc melyik típusba tartozik. A tesztek kifejezetten érdekesek, mivel számos olyan kérdésre kell választ adni (kiválasztva a leginkább jellemzőt az A, B, C, D válaszlehetőség közül), ami talán az eszünkbe sem jutna egy cicával kapcsolatban. Vagyis már a kérdések által is közelebb juthatunk a kedvencünkhöz. 

A kilenc teszt:

 • Mekkora a macskád önbizalma?
 • Miből áll a macskád egy napja?
 • Mi jár a macskád fejében?
 • Milyenek a cicád tisztálkodási szokásai?
 • Milyenek a macskád alvási szokásai?
 • Hogyan szeret játszani a cicád?
 • Mitől egyedi egy cica?
 • Hogyan kommunikál a macskád?
 • Mennyire kalandvágyó a macskád?

Mindegyik teszt értékeléssel zárul, minden teszt végén kap egy jellemző címkét (rövid jellemzéssel) a macska, attól függően, hogy az A, B, C vagy D válaszlehetőségek közül mely válaszok dominálnak. Példaként: a „Mennyire kalandvágyó a macskád?” tesztnél az alábbi eredmények születhetnek: A-típus, A lebzselő; B-típus, Az úttörő; C-típus, A csavargó; D-típus, A házi kedvenc. A lebzselő szorongó és alkalmazkodó macskatípus keveréke, az úttörő a közvetlen és alkalmazkodó elegye, a csavargó az uralkodó és lobbanékony mixe, a házi kedvencben pedig a közvetlen és alkalmazkodó típus keveredik.

Cirmi egyértelműen A házi kedvenc – közvetlen és alkalmazkodó.

„Valójában lehetetlen tökéletesen kategorizálni az egyes cicákat, de nagyjából megpróbálhatjuk beazonosítani őket az öt macskakarakter alapján”, írja a szerző. „Egyes macskák esetében akár mind az öt különböző típus jellemzői megfigyelhetők, míg másoknál egyértelműen csak az egyik kategória a meghatározó. És ez már hasznos kiindulópont lehet azok számára, akik kíváncsiak cicusuk valódi természetére.” 

A kötet végén néhány ismert macskafajta rövid ismertetője került, és a fajta sajátosságai alapján a tesztek végén szereplő eredményeket is társította hozzá a szerző. A bengáli macskáról azt írja: cserfes cicus, imádja a családi életet, jól kijön más állatokkal és a gyerekekkel is. Intelligens, melegszívű és szórakoztató. Szeretni való, erős egyéniség. A Maine coon cicáról ezt olvashatjuk: esetlen, szelíd óriás, gyengéd és bűbájos. Kíváncsi természetű, szeret játszani és más állatokkal is jól kijön. Ő „A legjobb haver” és „A mormota”. A macskafajták között találjuk még az orosz kék cicát, a sziámit, a ragdollt, a perzsamacskát, a cornish rexet, a birmant, az abesszint, az amerikai rövid szőrű cicát.

Cornish rex

Bengáli

Orosz kék macska

Birman

Ragdoll

Amerikai rövid szőrű

Sziámi

Abesszin

Maine coon

Magyar nyelvű weboldalak is szerepelnek a kötetbne, melyek a macskák gondozásához és viselkedéséről adnak információt: haziallat.hu/macska, zooplus.hu/magazin/macska-magazin, macskafajtak.hu, csacska-macska.hu stb.

– Ymon

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 4 =

hirdetés